Serier

Ukendt dansk lampesucces låner 750 mio. kr. til vækst – uden om bankerne

Hesalight har med bare 40 ansatte fået global succes med at sælge LED-lamper. Det har krævet kapital, som bankerne ikke ville låne ud, så i stedet har det lille firma fra Roskilde lånt 750 mio. kr. ved at udstede obligationer.

Lampekomet i frit fald
Lars Nørholt har hele tiden holdt fremmede investorer ude og droppede også banklån. Så er der færre til at blande sig i firmaets drift, mener han. Foto: Carsten Bundgaard

Et lille belysningsfirma i Roskilde har næsten ubemærket herhjemme udviklet sig til en kæmpesucces uden for landets grænser.

Med 40 ansatte i Danmark og et net af salgsagenter kloden rundt forventer virksomheden at sælge for over en halv mia. kroner i år, med en overskudsgrad på mindst 30 pct. Men det er bare begyndelsen.

»Det er eksploderet helt sindssygt. Vi har femdoblet vores omsætning hvert år, og vi kommer over en halv mia. kroner i omsætning i år. Til næste år har vi nu fået ordrer for 3,5 mia. kr. Det vil bringe os op blandt de 50 største virksomheder i Danmark, målt på omsætning,« siger Lars Nørholt, adm. direktør for Hesalight.

Han så tidligt et potentiale for LED-belysning som erstatning for andre typer pærer og grundlagde Hesalight i 2009. Men en LED-lampe koster 15-20 gange mere end en normal lampe, så det store gennembrud kom, da Hesalight i samarbejde med Eksportkreditfonden kunne tilbyde finansiering af købet også.

Dermed kunne kunderne betale tilbage over flere år, med de penge, der blev sparet på elregningen, og så kom der gang i salget.

Hesalight
  • 40 medarbejdere i Danmark – fem nyansatte i oktober
  • 275 salgsagenter i knap 40 lande, der typisk er på provision.
  • Etableret 2009 af Lars Nørholt og Martin Kent Nielsen, som dengang boede i Singapore.
  • Udvikler lamper og intelligent energistyring, med det meste produktion lagt ud til leverandører i Kina.

I dag sælger Hesalight udover gadebelysning også lamper til hoteller, stadions, lagerhaller og meget andet. Nye produkter er gadelamper med indbygget wifi-routere, og intelligent lysstyring af lamperne, så de ikke brænder mere end nødvendigt.

Vækst kræver kapital, og det har Hesalight fået det seneste år gennem virksomhedsobligationer, som kapitalfirmaet Dansk OTC har udstedt for dem. Foreløbigt er der hentet 600 mio. kr. hjem den vej, og når sidste runde er solgt, har Hesalight i alt lånt 750 mio. kr. gennem obligationerne, som giver køberne syv pct. i rente.

»Jeg har kæmpet med danske banker hele vejen. Det kan godt være, at de har masser af penge, men de vil jo ikke bruge dem. Vi var så heldige, at vi i stedet kunne rejse nogle obligationspenge og kunne betale bankerne ud. Så nu er vi slet ikke afhængige af dem,« siger Lars Nørholt.

En stor investor eller andre løsninger, der involverer at dele ud af Hesalight-ejerskabet, har direktøren også altid undgået.

»Jeg har altid holdt på, at vi holder vores aktier inden for egne rækker. Ellers kommer man jo nærmest under administration. Vi fandt en anden mulighed,« siger Lars Nørholt.

Læs også