Erhverv
0

De store advokatfirmaer er under pres

De store virksomheders juridiske afdelinger vokser og begynder at tage mange opgaver hjem fra de store advokathuse. Samtidig er de begyndt at presse advokatfirmaerne på prisen.

Novo Nordisks chefjurist, Ole Ramsby, holder skarpt øje med regningerne fra eksterne advokater.  Foto: Cecile Smetana

I årevis har de store advokatfirmaer kunnet tage snart sagt hvad som helst for deres ydelser over for de største virksomheder. Men piben er nu begyndt at give en lidt anden lyd fra sig.

De store virksomheder har rustet betydeligt op på deres egen juridiske front, og på det seneste er de interne jurister blevet brugt til at presse advokathusene på prisen.

»Advokatfirmaerne har nok i nogle år været forskånet for det prispres, som har ramt andre leverandører. Nu kører vi udbud, hvor vi forsøger at samle opgaverne og dermed ekspertisen, og det gør vi jo også for at få en form for mængderabat,« siger chefjurist Sanne Weidner fra mejerikoncernen Arla.

Også Novo Nordisk holder skarpt øje med regningerne fra eksterne advokater.

»Vi har i alt 10 jurister, som er ansvarlige for relationerne til de eksterne advokater. Vi mødes med dem, ser på hvad de har lavet, hvad det har kostet, og om vi har fået dækket vores behov,« siger Ole Ramsby, chefjurist i Novo Nordisk

Har advokaterne taget sig for godt betalt indtil nu?

»De erkender i hvert fald, at der er stigende konkurrence,« konstaterer Ole Ramsby.

I begge virksomheder er den juridiske afdeling vokset støt over de senere år, og de er dermed med til at trække en generel udvikling.

Antallet af "in-house"-jurister i danske virksomheder er på 10 år steget med omkring 1.000 jurister fra cirka 400 i 2004 til cirka 1.400 sidste år, viser tal fra advokatfirmaet Bech-Bruun. Dermed udgør de en femtedel af jurister beskæftiget i advokatbranchen.

Samtidig er omsætningen i advokatbranchen over de senere år stagneret og faldet i 2015.

I Bech-Bruun mærker man prispresset.

»Det er rigtigt, at der på advokatbranchen generelt er et prispres. Det er sket som en konsekvens af finanskrisen og af, at der i virksomhederne er sket en professionalisering af bl.a. indkøbsfunktionen,« siger Christian Ejvin Andersen, vicedirektør i Bech-Bruun.

Her har man lavet en undersøgelse blandt virksomhedsjuristerne, som siger, de i virksomhederne får en af stadigt mere fremtrædende rolle. Bech-Bruun forsøger nu at reagere på udviklingen ved at lave en chefjuristuddannelse.

BRANCHENYT
Læs også