Erhverv
0

Hundredvis af små supermarkeder og nærbutikker må lukke

Danskerne har fortsat omkring 3.000 butikker at købe dagligvarer i. Antallet skrumper dog ifølge en ny prognose de kommende år.

Trods en ny prognose om udviklingen for de små supermarkeder er Coop Danmark igang med store investeringer i kæden Dagli'Brugsen. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck.

Trods øget nethandel og hård priskonkurrence holder de danske dagligvarekæder fortsat liv i små 3.000 butikker. Frem til 2025 vil antallet dog skrumpe med op mod 7 pct. Det går især ud over små supermarkeder samt nærbutikker.

Konsulenthuset Retail Institute Scandinavia er klar med en ny prognose for dansk dagligvarehandel over de kommende 10 år. Den årlige vurdering fokuserer især på butiksudviklingen i markedet, som de seneste år har været præget af en meget svag, samlet salgsudviikling. Og faktisk et stort set stagnerende marked for dagligvarer.

De seneste 10 år er det totale antal dagligvarebutikker faldet med ca. 300 til nu 2.911. Trods det er der fortsat en udvikling, hvor især discountkæderne øger antallet af forretninger rundt i om i landet.

Retail Institute Scandinavia vurderer, at der er i 2025 vil være 2.715 butikker. Mens discount ekspanderer er forudsigelsen, at antallet af nærbutikker vil dykke med 64 pct i forhold til nu, så der kun er 140 tilbage om 10 år. For de små supermarkeder ventes et dyk på 34 pct. - til 325 af slagsen i 2025.

I analysen vurderes, at en kommende liberalisering af planloven, som V-regeringen har lagt op til, kan styrke de store supermarkeder som Føtex og Kvickly samt antallet af Bilka-varehuse.

En ændret planlov med endnu større supermarkeder indgår dog ikke i strategien hos Coop Danmark - eller koncernens Kvickly-kæde med 80 varehuse.

Tværtimod er ledelsen i Coop Danmark bekymret for, om en planlov med mulighed for flere store butikker vil gøre tingene endnu sværere for kæden Daglig'Brugsen, der omfatter 370 lokale butikker.

»Vi har gang i et stort investeringsprogram for også den kæde, så butikkerne ombygges og moderniseres. Hvis vi ikke gør noget, vil mange af landets små byer miste den sidste butik i løbet af få år,« mener informationsdirektør Jens Juul Nielsen, Coop Danmark.

Koncernen og dens selvstændige brugsforeninger vil den kommende tid derfor investere investere over 100 mio. kr. i moderniseringer af Dagli'Brugsen i 130 mindre byer.

TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også