Serier

Priseksplosion på Strøget sender udlændinge til provinsen

Priserne på strøgejendomme er nu så høje, at udenlandske investorer begynder at rykke til provinsen. Aarhus er eftertragtet, lyder det.

Priseksplosion på Strøget
Jesper Damborgs Capital Investment stod for handlen, da  Standard Life tidligere på året for 275 mio. kr. overtog Reginabygningen på Strøget i Aarhus.

Investeringsræset på Strøget i København kan være på vej til at brede sig til andre danske storbyer. I hvert fald begynder nogle af de udenlandske investorer, som i de senere år har sendt priserne på hovedstadens attraktive butiksejendomme på himmelflugt, at søge uden for København, fordi de oplagte gevinster er høstet.

En af dem er Standard Life, der bl.a. tjente over 100 mio. kr. på salget af ejendommen Absalons Gård i december sidste år.

»Vi er ikke ved at forlade København, men nogle af de muligheder, vi har fået adgang til de senere år, vil der nok komme færre af fremover. Der er flere internationale investorer. Der er mere konkurrence,« siger Daniel McHugh, der er chef for Standard Lifes’ europæiske ejendomsinvesteringer.

SERIE: Priseksplosion på Strøget
  • Ejendomspriserne stiger i Danmarks største byer, hvor investorer i hobetal tror på ejendomme. Et sted er vildere end alle andre: Strøget i København.
  • Her indtager den ene internationale butikskæde efter den anden butiksvinduerne, mens ejendommenes ejere scorer tårnhøje salgsgevinster.
  • Finans har kulegravet priseksplosionen på Strøget, hvor udenlandske investorer forsøger at presse priserne op ved hjælp af retssager, huslejefiduser og lempelige danske skatteregler.
  • Definition på Strøget: Strækningen fra Rådhuspladsen til Kgs. Nytorv samt Købmagergade og gågadedelen af Frederiksborggade op til Nørreport Station.

Standard Life har derfor købt ejendomme i Odense, Hillerød og Aarhus. Især sidstnævnte by er på Daniel McHughs radar.

»Vi har købt to ejendomme i Aarhus. Det er en by, vi rigtig godt kan lide, og jeg forventer, at vi vil investere mere der,« siger han.

Og Standard Life er ikke alene.

Jesper Damborg har sammen med makkeren Claus Klostermann spillet en central rolle i forhold til udlændinges handel med strøgejendomme, idet makkerparret har rådgivet om mere end hver tredje handel inden for de senere år.

Ifølge Jesper Damborg, der er direktør og partner i Capital Investment, vil Strøget blive domineret af langsigtede investorer, der kun sjældent sælger ud. Jesper Damborg ser ikke længere de store muligheder i København.

»Vi forventer ikke at lave meget mere på Strøget. Det bliver højst nogle få ejendomme hvis overhovedet nogen. Vi var de første, som startede. Men nu er der kommet mange investorer til. Så priserne er nået op på et niveau, hvor vi ikke rigtig kan være med,« siger Jesper Damborg.

Han henviser konkret til en af årets absolut største handler med ejendommen Galleri K, som den tyske kapitalforvalter i august købte for 1,5 mia. kr.

»Nogle af de investorer, som vi arbejder med, vil jeg tro er færdige med det danske marked om to til tre år. For så er der ikke mere for dem at komme efter. Vi har eksempelvis ikke en investor, der ville være villig til at købe Galleri K til den pris, som den blev handlet til. Men der er til gengæld andre, som repræsenterer den form for langsigtede investorer, hvor en sådan investering giver mening.«

Jesper Damborg retter nu fokus mod mindre dyre områder af København og mod indkøbsadresser vest for Storebælt.

»Aarhus har været et oplagt marked for os. Det er selvfølgelig en mindre by, og der er ikke den samme lejertiltrækning som i København, men der har været nogle gode investeringsmuligheder derovre,« siger han.

Læs også