Hemmelig rapport: Advokatfirma hævede millioner med »tvivlsomme« fakturaer
Kulegravning af pengestrømme kaster nyt lys over kæmpe skandale i advokatbranchen.
Schlüter-sagenSom registreret bruger kan du overvåge emner og journalister og modtage nyhederne i din indbakke og følge din nyhedsstrøm på Finans.Log ind her eller Registrer dig her
Jesper Høberg, f. 1975, er chef for Finans’ gravergruppe. Jesper er uddannet journalist på Danmarks Journalistskole i 2002, og efter et kort vikariat hos Ritzaus Bureau landede han på Jyllands-Posten som erhvervsjournalist. Her har han stået bag en lang række dagsordensættende historier og artikelserier om blandt andet korruption i FN’s olie-for-mad program, kollapset i Genan og Johan Schlüter Advokatfirma.
I 2004 blev han nomineret til Cavling-prisen for afsløringen af, at TDC havde udnyttet et hul i skatteloven til at score et kunstigt skattefradrag i milliardklassen. I 2013 blev han nomineret til FUJ-prisen for fremragende undersøgende journalistik, og i 2017 var han med til at vinde FUJ-prisen for afsløringer af, hvordan bilbranchen barberede store summer af registreringsafgiften på leasingbiler.
Han er født i Nordsjælland, men fastholder, at han tidligt konverterede til jydedommen, og at han i dag er full blown nordjyde.
Som registreret bruger kan du gemme artiklen til senere læsning.
En fortrolig revisorundersøgelse afdækker for første gang, hvordan tv- og filmproducenter tilsyneladende er blevet tappet for 175 mio. kr. i det anerkendte Johan Schlüter Advokatfirma (JSA).
Producentforeningen meldte sagen til bagmandspolitiet i sommer, men sideløbende har foreningen hyret Deloitte til at kulegrave forvaltningen af producenternes Copydan-penge.
Pengene blev forvaltet af det københavnske advokatfirma via et selskab i Slagelse, Registrering Danmark, der ifølge Deloittes analyse har finansieret et gigantisk overforbrug med penge fra producenternes konti.
Schlüter-sagen
Tv- og filmproducenter hævder, at de er blevet snydt for 175 mio. kr. i Copydan-penge, som de har betalt Johan Schlüter Advokatfirma for at forvalte.
Advokatfirmaet havde lagt forvaltningen af Copydan-pengene ud et selvstændigt selskab, Registrering Danmark i Slagelse, under ledelse af advokatfirmaets partner og medejer Susanne Fryland.
Slagelse-selskabet havde samme ejerkreds som advokatfirmaet, nemlig de tre advokater Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland.
To af de tre, Schlüter og Halgreen, har beskyldt Fryland for at være skyld i svindelsagen, og de har anmeldt hende til bagmandspolitiet for underslæb.
En pengestrømsanalyse konkluderer, at Registrering Danmark malkede tv- og filmproducenternes konti bl.a. gennem overfakturering, og at pengene blev brugt på bl.a. en række sideforretninger i Registrering Danmark og advokatydelser i advokatfirmaet.
Firmaet har bl.a. lønnet medarbejdere, selv om de arbejdede for forboldklubben FC Vestsjælland, betalt millionstore konsulenthonorarer til selskabets direktør og ikke mindst kanaliseret over 50 mio. kr. ud til advokatfirmaet.
Advokatfirmaet og dets grundlægger, Johan Schlüter, har været kendt som førende inden for copyright og ip-ret. Det gik konkurs i oktober som en direkte konsekvens af sagen, og den har udviklet sig til en af de største skandaler i advokatbranchen i mange år.
Deloitte konstaterer i sin rapport, at advokatfirmaet har udstedt fakturaer til Slagelse-selskabet på en »tvivlsom« baggrund, fordi den fakturerede rådgivning tilsyneladende aldrig har fundet sted.
Jeg troede ikke, at jeg kunne overraskes over mere i denne sag, men hvis det ikke var så tragisk, ville Deloittes rapport jo være et absurd filmmanuskript værdigt.
Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen
I et enkelt tilfælde har medejer af advokatfirmaet og direktør i Slagelse-selskabet Susanne Fryland forklaret, at en regning på 12 mio. kr. blev faktureret for at sikre, at tallene i advokatfirmaet »hang sammen«.
Producentforeningens direktør, Klaus Hansen, er målløs over rapportens indhold:
»Jeg troede ikke, at jeg kunne overraskes over mere i denne sag, men hvis det ikke var så tragisk, ville Deloittes rapport jo være et absurd filmmanuskript værdigt,« siger han.
JSA havde tre ejere. De to har ingen kommentarer, mens den sidste, Johan Schlüter, skriver i en SMS:
»Jeg er ikke bevidst om nogen forkert instruks og havde intet at gøre med bevægelserne mellem RD (Registrering Danmark, red.) og JSA.«
TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage
Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS transportbranchen, hvor el fra vindkraft skal danne grundlag for nye brændselsformer til transportsektoren.