Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bagmandspolitiet rejser tiltale mod kendt dansk virksomhed for groft bedrageri

Kunde gik til politiet med omfattende materiale fra en insider og hævdede sig bedraget. Nu har bagmandspolitiet rejst tiltale.

PR

Bagmandspolitiet har rejst tiltale for groft bedrageri for 24,3 mio. kr. mod en kendt dansk virksomhed i oliebranchen og virksomhedens ejere.

Virksomheden er beskyttet af navneforbud, så Finans og Shippingwatch er afskåret fra at bringe oplysninger, der kan identificere virksomheden, dens ejere og ledelse.

Sagen kom frem sidste år, da Finans og Shippingwatch kunne afsløre, at en af virksomhedens asiatiske kunder havde meldt sagen til bagmandspolitiet, og at kunden mente sig udsat for groft bedrageri.

Beskyldningerne var baseret på et omfattende materiale bestående af bl.a. emails, som kundens interne revisor havde indsamlet og modtaget fra en insider ansat i den danske virksomhed.

Bedrageri

Bedrageribestemmelsen findes i straffelovens §279:

»For bedrageri straffes den, som, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, ved retsstridigt at fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse bestemmer en anden til en handling eller undladelse, hvorved der påføres denne eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et formuetab.«

I den aktuelle sag vil bagmandspolitiet skærpet sagens alvor ved at tilføje §286 stk. 2 i anklageskriftet:

»Straffen kan stige til fængsel indtil 8 år, når de i §§ 278-280 og 283 nævnte forbrydelser er af særlig grov beskaffenhed navnlig på grund af udførelsesmåden, eller fordi forbrydelsen er udført af flere i forening, eller som følge af omfanget af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.«

Senere trak kunden politianmeldelsen tilbage som led i et forlig med den danske virksomhed, der ifølge Finans' og Shippingwatchs oplysninger måtte betale et betydeligt millionbeløb i erstatning.

Men bagmandspolitiet fortsatte efterforskningen, og statsadvokat Morten Jakobsen bekræfter, at bagmandspolitiet nu formelt har rejst tiltale imod selskabet og selskabets ejere.

»Det er selvsagt alvorligt, når vi rejser en sag om bedrageri af særlig grov beskaffenhed, og når man som professionel virksomhed tilsyneladende begår noget, der ikke er efter bogen. Der er tale om ganske betydelige beløb,« siger Morten Jakobsen.

Tiltalen omfatter 24 forhold af svindel i perioden 2010-2013, der har skaffet det danske selskab en uberettiget vinding på 24,3 mio. kr., og derfor er der i forbindelse med sagen nedlagt påstand om konfiskation af dette beløb, oplyser Morten Jakobsen.

Tiltalen mod ejerne er rejst efter en bestemmelse i straffeloven, der kan give op til otte års fængsel.

Han vil ikke gå yderligere i detaljer med sagen, og vil således heller ikke svare på, om bagmandspolitiet har undersøgt om andre kunder kan være blevet snydt af de den danske virksomhed.

Virksomhedens advokat, Jacob Skude Rasmussen, ingen kommentarer. Finans og Shippingwatch har været i kontakt ejerne. De siger, at de hverken kan eller vil kommentere sagen.

BRANCHENYT
Læs også