Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Bank i tæt parløb med falleret matador

Børsdebutanten Sparekassen Sjælland har i løbet af de senere år parkeret ejendomme for en kvart milliard hos den konkursramte ejendomsmatador Joacim Bruus-Jensen via hans to teenagesønner.

I kølvandet på finanskrisen har Sparekassen Sjælland etableret et tæt samarbejde med konkursramte Joacim Bruus Jensen. Foto: Sparekassen Sjælland

Sparekassen Sjælland har i flere år haft et tæt samarbejde med en af finanskrisens helt store fallenter.

Finans kan i dag afsløre, at banken der for nylig blev noteret på børsen, i løbet af de senere år har lånt den fallerede strandvejsmatador Joacim Bruus-Jensen et trecifret millionbeløb i forsøget på at lade den konkursramte spekulant drive en række af de ejendomme og byggeprojekter, som Spar Sjælland løb ind i problemer med som følge af finanskrisen.

Samarbejdet er sket via en opsigtsvækkende konstruktion, hvor Joacim Bruus-Jensens to sønner reelt står registrerede som ejere af selskabet CNON, hvor faderen er direktør. Det selskab har gennem de senere år lånt op imod en kvart milliard kr. af Sparekassen Sjælland med henblik på at udvikle en række kriseramte ejendomme, som banken har haft over 200 mio. kr. i klemme i.

Det gælder bl.a. en stor ejendom i Valby, et hotel i den tyske by Wuppertal og et byggeprojekt i Kokkedal, der for nylig blev solgt med et stort tab. Fælles for alle projekter er dog, at ejendommenes revisorer udtrykker stor bekymring i forhold til de værdier, som ejendommene er bogført til i de respektive regnskaber.

Finanstilsynet har tidligere kigget kritisk på netop de såkaldte parkeringsaftaler, og vicedirektør Kristian Vie Madsen understreger, at man generelt ikke er fortaler for den type aftaler.

Samarbejdet mellem Spar Sjælland og Joacim Bruus-Jensen
Herunder ses de projekter, som Sparekassen Sjælland har parkeret i en koncern med Joacim Bruus-Jensen som direktør.
  • Wuppertal Hotel: Bogført til en værdi på 41 mio. kr. Revisor tager tog i regnskabet forbehold for værdien af hotellet, ligesom han vedhæfter en ”afkræftende konklusion” i regnskabet på grund af alvorlige mangler. Der er gæld over stort set samme beløb i ejendommen, hvor Sparekassen Sjælland tegner sig for et tocifret millionbeløb.
  • Gammel Jernbanevej: Sparekassen Sjælland og Joacim Bruus-Jensen danner parløb med den store ejendom i Valby, der blandt andet huser et bowlingcenter. Ejendommen er optaget til en værdi på 110 mio. kr., men selskabets revisor tager forbehold for den værdiansættelse. Ifølge regnskabet har Joacim Bruus-Jensen fået lov til at sælge ejendommen for 90 mio. kr., hvor Spar Sjælland i samme ombæring har sagt ja til at tage en nedskrivning på sin gæld i ejendommen, der i skrivende stund udgør 103 mio. kr.
  • Amtsvej 90: Joacim Bruus-Jensen har via sine sønner overtaget ejendommen i Skæving for en pris på omkring 13 mio. kr. Det beløb svarer omtrent til, hvad der er i gæld i ejendommen. Selskabets revisor mener dog, at ejendommen kun er 8 mio. kr. værd. Dermed er en del af Sparebassen Sjællands lån i ejendommen i fare for at være værdiløs.
  • Brødregårdsvej, Kokkedal: Spar Sjælland lod Joacim Bruus-Jensen overtage det store byggeprojekt nord for København tilbage i 2012. Projektet var tidligere ejet af Finansgruppen og Jesper Tullin, der dog måtte overdrage det til Spar Sjælland som følge af finanskrisen. Byggeprojektet var i seneste regnskab optaget til en værdi på 90 mio. kr., hvilket revisor dog tager forbehold for. Siden er projektet blevet solgt for 54,5 mio. kr., hvilket vil koste Spar Sjælland en nedskrivning, da man ifølge revisor har gæld for over 80 mio. kr. Revisor bemærker dog, at man på det tidspunkt ikke havde modtaget noget revisionsbevis for hverken salg eller gældseftergivelse.

»Vi har gennem årene set en del af de såkaldte parkeringsaftale, men det er ikke en metode, vi anbefaler. Tværtimod. Sådan en handel laver man typisk for at undgå at sende ting på markedet, men problemet er, at banken selv sidder tilbage med risikoen, hvis situationen forværres. Den forsvinder ikke,« siger han.

Ud over engagementet i Valby, som Joacim Bruus-Jensen selv gik konkurs med under finanskrisen, passer han nu også projekter, der tidligere var ejet af andre nu lukkede ejendomsselskaber herunder Euro Ejendomme og Finansgruppen.

»Det er muligt, at banken kan sige, at den blot garderer sig mod et tab. Men det ændrer ikke på, at det er en useriøs måde at drive en bank på. Det virker underligt, at man vil gå med til den slags aftaler, både fordi risikoen er stor, men også fordi, at det rent etisk virker besynderligt, at man udstyrer en fallent med så store lån,« siger ejendomsekspert Bjarne Boye Nielsen fra BBN Consult.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sparekassen Sjælland.

BRANCHENYT
Læs også