Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danske virksomheder får stadig sværere ved at skaffe folk

Ikke siden sidste opsving har danske virksomheder haft så svært ved at besætte de ledige stillinger som nu. Selv om der er et stykke til situationen i midten af nullerne, skal vi være opmærksomme på tendensen, lyder det fra minister, DI og AE.

Der er nu så godt gang i det danske arbejdsmarked, at det ikke siden 2008 har været sværere for virksomhederne at finde folk.  Foto: Jens Panduro

Det bliver sværere og sværere for de danske virksomheder at finde folk, og vi skal tilbage til 2008 for at finde tilsvarende tal for det danske arbejdsmarked. Det viser ny rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering baseret på svar fra 14.000 virksomheder.

Det siger rapporten
  • Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, opgør hvert halve år erhvervslivets muligheder for rekruttering på baggrund af interviews med ca. 14.000 virksomheder, der står for ca. 42 pct. af den samlede beskæftigelse.
  • Siden efteråret 2014 er antallet af forgæves rekrutteringer steget fra 13.900 til 18.000 – svarende til ca. 30 pct. Andelen af virksomheder, der ikke har brug for nye folk, er for første gang siden 2008 på under 70 pct.
  • Antallet af succesfulde rekrutteringer er oppe på 26 pct., og antallet af forgæves rekrutteringer er på 7 pct. Begge tal er de højeste siden efteråret 2008.
  • Det er især folk inden for håndværk og service som kokke og tjenere, der er svære at skaffe.
  • Se rapporterne her.

18.000 stillinger er der forgæves søgt folk til i 2. halvår af 2015, og 32 pct. af virksomhederne har i efteråret haft behov for nye folk. I efteråret 2014 var det tal 27 pct., og det er første gang i syv år, at flere end 30 pct. søger folk.

»Vi er i en periode, hvor vi skal være meget opmærksomme på, hvordan det går. Forudsætningen for vækst er, at virksomheder er i stand til at få den arbejdskraft, de har brug for, så vi følger udviklingen tæt,« siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Også i Danmarks største erhvervsorganisation, DI, oplever man en efterspørgsel.

»Tallene bekræfter det billede, som vi har fra vores virksomheder, og som vi får med lidt forskellig styrke. Det bliver stadig sværere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og løsningen er at fortsætte udviklingen fra de seneste år med også at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, få dem uden for arbejdsmarkedet ind samt få uddannet den nødvendige arbejdskraft,« lyder det fra adm. direktør Karsten Dybvad.

De økonomiske vismænd afviste i oktober, at der var flaskehalse, og i sidste uge lød det fra Nationalbanken, at »opsvinget fortsætter. Det er ikke brølende, men det er der«.  Både Neergaard og Dybvad peger på, at der er et stykke fra de nye tal og så til den ophedning, som arbejdsmarkedet oplevede i 2005-2007, da der var rekrutteringsproblemer til 70.000 stillinger, og landets ledige kunne få siddeplads i Parken.

»Der er kommet mere gang i den, men jeg mener ikke, at der er noget akut problem, selv om der er lommer rundt omkring. Vi er dog opmærksomme på, at vi om få år kan løbe ind i problemer med mangel på uddannet arbejdskraft, og derfor bør virksomhederne lægge sig i selen for at få flere lærlinge,« siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

BRANCHENYT
Læs også