Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Magtfulde fonde fordobler formuen

På 10 år har landets største erhvervsdrivende og almennyttige fonde fordoblet formuen. Eksperter mener, at den særlige danske fondsmodel har sejret for dansk erhvervsliv.

De magtfulde fonde
Novo Nordisk er en af de succesfulde danske virksomheder, som er ejet af en fond. Foto: Niels Hougaard

De økonomiske muskler vokser hastigt hos landets største fonde. På 10 år er de 45 største erhvervsdrivende og almennyttige fondes formuer fordoblet, konkluderer konsulenthuset Kraft & Partners i Den Danske Fondsanalyse 2015.

Det bliver set som en sejr for den særlige danske model, hvor store virksomheder er ejet af fonde, hvis primære formål er at beskytte virksomhederne.

»Fordoblingen i formuen er blandt andet et udtryk for, at vi har en række danske virksomheder, som har klaret sig virkelig godt henover finanskrisen. Det gælder bl.a. virksomheder som Egmont, Novo Nordisk, Lego, Lundbeck, Tryg, Velux og Carlsberg,« siger Markus Bjørn Kraft, der er partner i Kraft & Partners.

Serie: De magtfulde fonde
Erhvervsdrivende fonde står bag en lang række store danske erhvervsklenodier, og politikerne vil gerne have endnu flere. I en artikelserie sætter Finans fokus på de magtfulde pengetanke, deres omdiskuterede skatteforhold, og fondenes betydning i Danmark.

Fondenes samlede formue er vanskelig at fastslå, fordi de bruger forskellige opgørelsesmetoder. Kraft & Partners har derfor analyseret fondenes individuelle formueopgørelser over tid, og kommer på den måde frem til en fordobling i perioden 2004-2013.

Professor Steen Thomsen på CBS har netop afsluttet et fireårigt forskningsprojekt om erhvervsdrivende fonde, hvor han konkluderer, at de giver optimale betingelser for mange store danske virksomheder.

»Det er nok verdens bedste ejerform,« siger Steen Thomsen.

Det er nok verdens bedste ejerform.

Steen Thomsen, professor

Hans forskning viser bl.a., at fondenes virksomheder har fastholdt beskæftigelsen i Danmark, mens mange andre har flyttet arbejdspladser ud. Samtidig har de fondsejede virksomheder øget omsætningen.

»For år tilbage var der mange, der mente, at fondenes betydning ville svinde over tid, men sådan ser det ikke ud på tallene. Deres virksomheder udgør en konstant del af beskæftigelsen og en stigende del af omsætningen,« siger Steen Thomsen.

Alle er dog ikke lige begejstrede. Professor lic. jur. Lennart Lynge Andersen, der tidligere har været på CBS og fulgt fondene i årevis, er kritisk.

»Der er ingen tvivl om, at fondsdragten giver en stabilitet. Men der er måske flere grunde til, at man har fordoblet formuen over de seneste 10 år. En af dem kan være de helt enestående skattemæssige vilkår, som de har,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også