Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Angreb på de magtfulde fonde: De klynker og er usaglige

Professor Lennart Lynge Andersen og skatteminister Karsten Lauritzen langer ud efter de erhvervsdrivende fonde, der er utilfredse med nye beskatningsregler.

De magtfulde fonde
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at fondene er usaglige, når de påstår, at afskaffelsen af det såkaldte konsolideringsfradrag smadrer den danske fondsmodel. Foto: Lars Krabbe

Store dele af dansk erhvervsliv har udstillet sig selv på den værst tænkelige måde i forbindelse med de seneste ugers kamp om skattefordelene i erhvervsdrivende fonde.

Det mener professor lic. jur. Lennart Lynge Andersen, der tidligere har været på CBS, og som i årevis har beskæftiget sig med de erhvervsdrivende fonde.

Også skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, det er tid for fondene til at stikke piben ind.

»Jeg synes, at det har været ynkeligt at se erhvervslivets og fondslivets reaktion,« siger Lennart Lynge Andersen.

Den 19. november fremlagde regeringen nye skatteregler for de erhvervsdrivende fonde.

Reglerne indebar en afskaffelse af to skattemæssige regler, der begge er med til at sikre, at fondene ikke betaler skat, når de deler ud af overskuddet til almennyttige formål.

Jeg synes, at det har været ynkeligt at se erhvervslivets og fondslivets reaktion

Lennart Lynge Andersen, professor lic. jur.

Blot 14 dage senere trak skatteminister Karsten Lauritzen imidlertid halvdelen af forslaget tilbage efter opstand fra tunge aktører i dansk erhvervsliv.

»Fra fondenes og erhvervslivets side har man givet det indtryk, at hele landet og erhvervslivet ville falde sammen, hvis man gennemførte dette. Det synes jeg ikke er ordentligt,« siger Lennart Lynge Andersen, der kalder fondenes kritik for klynk.

I et interview med Finans fortsætter formand for Lundbeckfonden, Jørgen Huno Rasmussen, i dag kritikken.

Han mener, at regeringen »brandbeskatter« fondene ved at afskaffe konsolideringsfradraget. 

Fondenes to omdiskuterede skatteregler
  • Transparensreglen: Betyder, at indkomsten i fondsejede selskaber er skattefri, hvis indkomsten overføres til fonden og her uddeles eller hensættes til almennyttige formål. Det kan være uddelinger til bl.a. forskning, kultur, undervisning og sociale formål. Denne regel har regeringen valgt at bevare.
  • Konsolideringsfradrag: Betyder, at fondene får et skattefradrag på 125 pct. i forhold til det beløb, der uddeles til almennyttige formål. Tanken med den regel er, at fondene kan konsolidere siger uden at skulle betale skat. Regeringens forslag indebærer, at fradraget falder fra 125 til 100 pct. Det forslag har regeringen valgt at fastholde.

Men det giver skatteminister Karsten Lauritzen ikke meget for:

»For at være helt ærlig, så synes jeg faktisk, det er en smule usagligt at sige, at det smadrer hele den danske fondsmodel,« siger han og opfordrer fondene til at acceptere, at de også må bidrage til statskassen.

Jørgen Huno Rasmussen afviser, at der er talt om klynk:

»Det må vel være en samfundspligt at give regeringen den faktuelle oplysning, at det planlagte lovforslag fjerner et milliardbeløb fra forskning og kultur, samtidig med at det yderligere reducerer sandsynligheden for etablering af nye fonde i fremtiden.«

BRANCHENYT
Læs også