Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne elsker iværksættere - bare de ikke selv skal være det

Næsten alle danskere tænker positivt om iværksættere. Det kniber mere med selv at tage springet.

Iværksætteren og "Lakrids-kongen" Johan Bülow er ikke kun populær blandt sine ansatte, som bl.a. var årsag til titlen som årets leder i 2014. Han er også populær blandt danskerne generelt. En ny stor undersøgelse viser, at et kæmpe flertal tænker positivt om iværksættere.

Danskernes syn på iværksættere kan nærmest ikke blive bedre. Men selv om vi ser med stor velvilje på iværksætteri, skal det helst være nogle andre end os selv, der springer ud i iværksætterlivet.

En undersøgelse blandt synet på iværksættere i 44 lande fra virksomheden Amway viser, at Danmark ligger helt i top, når det gælder, hvordan man ser på iværksætteri. Hele 96 pct. af de adspurgte danskere ser positivt på iværksætteri - og det er pænt over det europæiske gennemsnit på 72 pct. Omvendt er det kun 45 pct. af danskerne i undersøgelsen, der selv ville overveje at tage springet, mens 43 pct. nævner frygten for fiasko som den største hindring for at gå i gang.

»Lysten og innovationen er enormt høj, men når det er sagt, er det ikke alle, der tør at springe ud i det. Vi har iværksætter-dna i Danmark, men frygten for vores økonomiske tryghed trækker i den anden retning,« siger Mette Betina Henius, corporate affairs manager i Amway Scandinavia, der står bag undersøgelsen, som er foretaget af analyseinstituttet GfK Nuremberg.

Om undersøgelsen
  • Amway har spurgt 49.775 mennesker over 15 år i 44 forskellige lande over hele verden om deres holdning og lyst til iværksætteri.
  • Ca. 1000 danskere er blevet spurgt i undersøgelsen, som er foretaget af analyseinstituttet GfK Nuremberg.
  • Det er sjette gang, at virksomheden står bag undersøgelsen Amway Global Entrepreneurship Report.

Professor Kim Klyver fra Syddansk Universitet er ekspert i iværksætteri og kalder det interessant at se det holdningsskifte, der er sket over for iværksættere i Danmark.

»De bliver opfattet som nogle, der bidrager i dag og er kommet væk fra de dårlige opfattelser, der tidligere har været gældende. Men det er ikke det samme som, at folk selv har lyst til at kaste sig ud i det. Så det kan godt være, at de opfatter iværksætterne positivt. Det skal bare være de andre, der gør det,« siger han.

Også hos Dansk Iværksætterforening genkender formand Christian Walther Øyrabø, at danskerne egentlig ser positivt på iværksætterne, men at noget - typisk familien og den økonomiske sikkerhed - holder dem tilbage.

»Det hører vi tit, og vi har også undersøgt, at de fleste der nærer iværksætterdrømmen er mellem 41 og 50 år, som desværre er i den alder, hvor konen også gerne vil have, at der er penge til at sikre børn, bil og boliglån. Risikoen er på det tidspunkt meget større, end når man er 22 år og lever på en sten,« siger han.

Det gælder ikke kun Danmark, men alle 44 lande i undersøgelsen, at et stort flertal ser positivt på iværksættere, mens langt færre tør kaste sig personligt ind i det.

BRANCHENYT
Læs også