Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rig bedstemor i Monaco fik 50 mio. kr. fra dansk milliardfond uden om skattevæsenet

Dansker i Monaco hævede millioner fra erhvervdrivende fond i Danmark uden at betale skat. Selv om Landsskatteretten har afgjort, at hun var skattepligtig, er en del af skattekravet forældet.

De magtfulde fonde
En 74-årig kvinde skal betale skat af de milliondonationer, hun modtog i Monaco fra den danske milliardfond, Aase og Ejnar Danielsens Fond.  Foto: AP

En af landets største erhvervsdrivende fonde, Aase og Ejnar Danielsens Fond, har betalt 50 mio. kr. til stifterens datter, mens hun havde officiel bopæl i Monaco og uden om det danske skattevæsen.

Nu har både Skatteankenævnet og Landsskatteretten afgjort, at hun burde have betalt skat af pengene, men den 74-årige kvinde slipper med at betale skat af godt 20 mio. kr., fordi Skat ikke må ændre hendes skatteansættelse mere end tre år tilbage.

Det fremgår af en afgørelse fra Landsskatteretten fra den 12. november 2015.

Aase og Ejnar Danielsens Fond blev stiftet i 1975 med det formål at overtage Ejnar Danielsens ejendomskoncern, Dades.

Dades er en af landet største ejendomskoncerner med en portefølje af butikscentre og erhvervsejendomme for omkring 17 mia. kr.

Fonden støtter blandt andet byggeforskning og forskning inden for læge- og samfundsvidenskaben, men har også til formål at yde økonomisk støtte til stifterens familie.

Ifølge afgørelsen fra Landsskatteretten flyttede datteren i 1991 til Frankrig og senere videre til Monaco, og herfra levede hun af de årlige donationer fra fonden hjemme i Danmark.

I 2002 købte hun imidlertid et hus i Danmark, og da hun deltog fast i bestyrelsesmøder i fonden, var skattepligten ifølge Landsskatteretten genindtrådt, og hun for have betalt skat af donationerne allerede fra september 2002 og frem til 2010.

Skat opdagede først donationerne i 2011 og forsøgte at opkræve skat for perioden fra 2002 og frem med henvisning til, at hun havde handlet forsætligt eller groft uagtsomt.

Dette blev imidlertid underkendt, og derfor kan hun kun pålægges at betale skat for årene 2008-2010.

Kvinden er ifølge hendes advokat, Jan Schøtt-Petersen, uenig i afgørelsen, og hun overvejer nu at indbringe sagen for domstolene. 

Advokat Oluf Engell er formand for Aase og Ejnar Danielsens Fond, men han har ingen kommentarer til sagen.

Ifølge skatteadvokat Torben Bagge kan man ikke klandre fonden for noget i sagen, da det udelukkende er op til modtageren af fondens donationer at selvangive dem til Skat.

BRANCHENYT
Læs også