Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stor bommert kan blive dyr for kendt advokatfirma

Baggrund: Gorrissen Federspiel indleverede anke en dag for sent til Højesteret. Det kan koste millionerstatning i strid om flymotorer for mere end 40 mio. kr. efter Cimber Sterlings konkurs.

En sag om retten til en række flymotorer kan ende med at blive en dyr fornøjelse for advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Foto: Jens Dresling

En langvarig strid om flymotorer til en værdi på mere end 40 mio. kr. efter Cimber Sterlings konkurs er endt som en pinlig affære og en mulig sag om millionerstatning for Gorrissen Federspiel, der er et af Danmarks største og mest velrenommerede advokatfirmaer. Selskabet har ved en fejl indleveret en anke til Højesteret for sent, og derved er det yderst tvivlsomt, om sagen nogensinde vil blive behandlet hos landets højeste domstol.

Forsømmelsen kan ende med, at Gorrissen Federspiel må betale et stort millionbeløb i erstatning til sine klienter, hvis de bliver snydt for en afgørelse og en mulig sejr i Højesteret. Så gælder afgørelsen i Vestre Landsret, som gik klienterne imod.

Advokatfirmaet har skriftligt beklaget forløbet for klienterne, og sagen er anmeldt til virksomhedens forsikringsselskab.

»Vi er som advokatfirma underlagt tavshedspligt, men jeg kan bekræfte, at ankestævningen til Højesteret blev afleveret en dag for sent. Vi er meget bevidst om det ansvar, vi har over for vores klienter, og vi har anmeldt sagen til vores forsikringsselskab,« siger Tomas Haagen, managing partner i Gorrissen Federspiel.

Jeg kan bekræfte, at ankestævningen til Højesteret blev afleveret en dag for sent.

Tomas Haagen, managing partner i Gorrissen Federspiel

Sagen har vakt opsigt i advokatkredse, da det er meget usædvanligt, at fristerne for anke ikke overholdes. Flere kilder i erhvervet beskriver forløbet som 'pinligt'.

Gorrissen Federspiel ønsker ikke at kommentere, hvordan det kunne ske, at anken blev indleveret for sent.

»Jeg vil ikke gå i detaljer om den konkrete sag, men jeg kan konstatere, at der er sket en fejl hos os. Vi behandler mere end 10.000 sager om året. Der kan desværre ske fejl, men det sker meget, meget sjældent,« siger Tomas Haagen.

Jeg vil ikke gå i detaljer om den konkrete sag, men jeg kan konstatere, at der er sket en fejl hos os.

Tomas Haagen, managing partner i Gorrissen Federspiel

Stridens kerne er ejerskabet til i alt ni flymotorer, som var leaset af Cimber Sterling hos danske og internationale udlejere og leverandører. I de sidste måneder op til flyselskabets konkurs havde Cimber Sterling i stor stil byttet rundt på motorerne for at holde så mange fly i luften som muligt.

Ejerne af motorerne har hele tiden holdt fast i, at motorerne var deres, uanset hvor de var placeret. Kuratorerne i konkursboet har derimod fremført, at motorerne hører til de fly, som de sad på.

Sagerne har kørt både ved fogedret og skifteret, og selvom motorejerne fik medhold eller delvist medhold i de tidligere instanser, tabte de sagerne vedrørende syv ud af ni motorer i Vestre Landsret i sommeren 2015. De syv motorer har en samlet værdi på 43 mio. kr.

En langstrakt sag
  • Cimber Sterling gik konkurs i maj 2012.
  • Siden har der været strid om ejerskabet til en række flymotorer.
  • Kuratorerne mener, at motorerne tilhører flyene og dermed delvist er en del af boet.
  • Udlejerne af motorerne mener, at de tilhører dem.
  • Motorudlejerne har fået helt eller delvis medhold i fogedret og skifteret. Kuratorerne har anket sagerne.
  • Vestre Landsret afgjorde 19. juni 2015, at kuratorerne har ejerskab til 7 af 9 motorer.
  • Motorudlejerne får tilladelse til at indbringe sagerne for Højesteret, men anken indleveres for sent.

Motorejerne var så utilfredse med afgørelsen, at de søgte Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke sagen til Højesteret. Den fik de, og Gorrissen Federspiel blev udpeget til at føre sagen ved landets højeste domstol. Men advokatfirmaet fik altså ikke sendt anken i tide.

Det danske leasingselskab Nordic Aviation Capital, NAC, med hjemsted i Billund, er blandt de selskaber, som leasede tre motorer til Cimber Sterling. Selskabet står til at miste et tocifret millionbeløb, hvis dommen i landsretten bliver den endelige afgørelse.

»Jeg er ærgerlig over, at vi ikke får prøvet sagen i Højesteret, og jeg håber ikke, at vi kommer til at tabe penge på det,« siger Martin Møller, bestyrelsesformand og storaktionær i NAC.

Jeg er ærgerlig over, at vi ikke får prøvet sagen i Højesteret, og jeg håber ikke, at vi kommer til at tabe penge på det.

Martin Møller, bestyrelsesformand og storaktionær i NAC

Han er enig i, at der er tale om en pinlig sag for Gorrissen Federspiel, men han lægger ikke op til et opgør med advokatfirmaet.

»Ingen er perfekte. Jeg er i hvert fald ikke, og det har nu vist sig, at det er Gorrissen Federspiel heller ikke. Jeg er sikker på, at vi ender med en blød landing,« siger Martin Møller.

Kuratorerne, som varetager kreditorernes interesser efter Cimber Sterlings konkurs, er godt tilfredse med, at sagen ikke ender i Højesteret.

»Vi protesterede i Procesbevillingsnævnet mod, at sagen skulle prøves ved Højesteret. De fik tilladelsen, men ankede for sent, så det var jo dejligt,« siger Lisa Bo Larsen. Hun er partner i advokatfirmaet Kromann Reumert og en af kuratorerne i boet efter Cimber Sterling.

De fik tilladelsen, men ankede for sent, så det var jo dejligt.

Lisa Bo Larsen, partner i advokatfirmaet Kromann Reumert

Det hører dog med, at kuratorerne også kom for sent med deres anke til Højesteret vedrørende sagerne om to motorer, som de tabte i Vestre landsret.

Selvom der er udsigt til, at kuratorerne vinder sagen efter afgørelsen i Vestre Landsret, betyder det ikke, at der er 43 mio. kr. på vej til kreditorerne i konkursboet. Flere af flymotorerne er eksempelvis endt i udlandet, så der forestår et stort arbejde med at skaffe dem tilbage. Der er også taget pant i en række af motorerne, så der er fortsat masser af arbejde til advokaterne.

Sagen er så ny, at Højesteret ikke har taget endelig stilling. Men Lisa Bo Larsen anser det for usandsynligt, at Gorrissen Federspiel vil få dispensation, så sagen alligevel kan føres.

»Det vil være i strid med praksis, som er, at der ikke gives dispensation, hvis årsagen er en advokatfejl. Derfor forventer jeg, at sagen ikke vil blive behandlet i Højesteret,« siger Lisa Bo Larsen.

Heller ikke Lars Bo Larsen, professor i jura ved Aalborg Universitet, forventer, at der vil blive givet dispensation, når fristen er overskredet.

»Udgangspunktet er, at fristerne skal overholdes. Hvis der er tale om en forglemmelse, er det svært at pege på omstændigheder, som skulle berettige til en dispensation,« siger Lars Bo Langsted.

Han tilføjer, at der ikke er tvivl om, at Gorrissen Federspiel har et erstatningsansvar på grund af forglemmelsen. Det kan imidlertid være svært at beregne beløbets størrelse, vurderer han.

»I den type sager ser man ofte, at parterne indgår et forlig,« siger Lars Bo Langsted.

BRANCHENYT
Læs også