Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Goldman Sachs er klar til dansk offensiv

Goldman Sachs har opkøbt danske virksomheder for milliarder de sidste to år, men den amerikanske investeringsbank er langtfra mæt endnu.

Goldman Sachs har, trods massive investeringer i Danmark de sidste par år, mod på mere.  Foto: Richard Drew/AP

Amerikanske Goldman Sachs har kastet sin kærlighed på Danmark og spår flere opkøb herhjemme de kommende år.

Den globale finansgigant har siden 2014 stået bag det opsigtsvækkende opkøb af energikæmpen Dong samt i samarbejde med Altor overtaget foderselskabet Hamlet Protein og sammen med GRO Capital købt logistikvirksomheden Trackunit.

Trods de mange investeringer har den amerikanske storbank stadig blikket rettet mod Danmark og er klar til at foretage flere investeringer herhjemme de kommende år, hvis de rigtige muligheder opstår.

Sådan lyder meldingen fra danske Michael Bruun, der har ansvaret for Goldman Sachs’ nordiske Merchant Banking-division og har stået i spidsen for alle tre ovenstående opkøb.

»Når man ser på vores generelle portefølje er Danmark stærkt overvægtet. Det skyldes, at vi generelt investerer i store, makroøkonomiske trends, og her har mange danske virksomheder ramt rigtigt. De har placeret sig i temaer, vi synes er interessante. Det gælder også for Trackunit og Hamlet,« siger Michael Bruun, der peger på at den amerikanske finanskæmpe gennem årene har rejst mere end 500 mia. kr. og derfor har adgang til næsten uanede mængder af kapital.

Den amerikanske bank har fastlagt fire fokusområder, nemlig sundhed, energi, teknologi og infrastruktur, som man mener, bliver helt centrale på globalt plan fremadrettet.

Ud over at der herhjemme ifølge banken er mange interessante selskaber inden for de segmenter, har man også et godt øje til Danmark, fordi man herhjemme også har et godt investeringsklima sammenlignet med andre europæiske lande.

»Det danske uddannelsesniveau er stadig godt sammenlignet med andre lande, men Danmark har også et godt juridisk system forstået på den måde, at det ikke ændrer sig hele tiden,« lyder det fra Michael Bruun.

Landets førende ekspert i kapitalfonde Robert Spliid, der er ekstern lektor ved CBS, peger på, at Goldman Sachs' interesse i Danmark stemmer helt overens med den generelle tendens.

»Fra at være stort set ikke-eksisterende, ser vi nu mange store udenlandske spillere så som Goldman Sachs, der nu også går efter mindre virksomheder med en markedsværdi på under 1 mia. kr. Det sætter blandt andet de danske fonde under pres,« siger han.

Læs også
Top job