Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kronprinser i tæt duel om topjobbet i Novo

Kåre Schultz blev vejet og fundet for let. Nu kæmper to koncerndirektører i Novo Nordisk om at efterfølge Lars Rebien Sørensen som adm. direktør for Danmarks mest værdifulde virksomhed.

Alle med indsigt i de øverste ledelseslag i Novo Nordisk er enige om, at Jakob Riis (th.), koncerndirektør, China, Pacific & Marketing, i Novo Nordisk og Lars Fruergaard Jørgensen, koncerndirektør, Corporate Development, i Novo Nordisk, på nuværende tidspunkt er de to kronprinser. Foto: Novo Nordisk Novo Nordisk skal inden for en overskuelig fremtid tage stilling til, hvem der skal efterfølge Lars Rebien Sørensen som adm. direktør. To jævnaldrende danskere er favoritter. Foto: Novo Nordisk

Kampen om at erstatte Novo Nordisk A/S s mangeårige topchef spidser til.

Lars Rebien Sørensen har allerede annonceret sin afgang senest i 2019, og ifølge en række kilder har Novo-bestyrelsen med formand Göran Ando i spidsen udset sig to mulige kandidater til at efterfølge den succesfulde medicinaldirektør.

De to Novo-folk, der er udset til at kæmpe om tronen, er Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen, som har titel af henholdsvis koncerndirektør, China, Pacific & Marketing og koncerndirektør, Corporate Development.

Novo: Derfor er hovedpersonerne tavse
  • Finans ville gerne have ville have talt med hovedpersonerne i spillet om topposten i koncernen.
  • Novo Nordisk oplyser, at Lars Rebien Sørensen, Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen ikke ønsker at udtale sig, fordi det er et bestyrelsesanliggende.
  • Göran Ando vil ikke udtale sig, fordi Novo Nordisk ifølge selskabet selv er i stilleperiode i forhold til børsreglerne om forestående offentliggørelser.

Fra Novo-bestyrelsens side foretrækker man en intern kandidat, og Riis og Fruergaard Jørgensen har hver især fået tildelt vigtige områder af Novos succesfulde forretning, så bestyrelsen på den måde kan vurdere dem bedst muligt forud for Lars Rebien Sørensens afgang.

»Fra Novo-bestyrelsen, og især formandens side, er der ingen tvivl om, at Fruergaard og Riis er dem, man satser på,« siger en kilde med indgående kendskab til Novo Nordisk.

En lang rækker kilder peger uafhængigt af hinanden samtidig på, at det er helt utænkeligt at forestille sig, at Novo Nordisk vælger at hente en kandidat eksternt.

Det skyldes særligt den stærkt forankrede kultur i Novo Nordisk, som er et sted, hvor man ikke bare lige kommer og går. Her gør man tingene på sin egen måde, og historien har vist, at det virker. Novo Nordisk står i dag som et af de mest veldrevne medicinalselskaber på globalt plan.

Blandt Novo Nordisks ni koncerndirektører er det finansdirektør Jesper Brandgaard, som har været i Novo Nordisk i kortest tid. Han kom til virksomheden i 1999.

Kronprinser med lang Novo-karriere
  • Både Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen har en lang karriere i Novo Nordisk bag sig og har den meget omtalte Novo-kultur inde under huden.
  • De er også jævnaldrende, og passet viser fødselsår der hedder 1966. Lars Fruergaard Jørgensen har været i Novo Nordisk siden 1991, mens Jakob Riis kom til i 1996.

»Det vil være noget nær umuligt for en ekstern kandidat at komme ind som ny adm. direktør i Novo Nordisk,« siger en kilde.

»Når de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, afviser et lægemiddel fra Novo Nordisk, sidder samtlige Novo Nordisk-medarbejdere og mener, at det skyldes, at FDA har misforstået noget,« siger en headhunter med speciale i rekruttering inden for medicinalindustrien med henvisning til kulturen i Novo Nordisk.

Lars Rebien Sørensen har kontrakt til 2019. Ingen forventer dog, at han fortsætter så længe. Årsagen er, at man som adm. direktør ikke kan udstikke retningen for, hvor virksomheden skal bevæge sig hen efter det tidspunkt, man selv har ansvaret.

Novo Nordisk har ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også