Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Lars Rohde: Centralbankernes bazookaer løber tør for ammunition

Ultralave renter og massive støtteopkøb er ikke nok til at sparke væksten i gang, siger nationalbankdirektør Lars Rohde. Politikerne har et stort medansvar.

Rockerlån og rentebazooka

Centralbankerne er ved at løbe tør for kraftige våben at skyde med for at få økonomien i gang. Nu er det politikerne, der skal tage over, siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Pengepolitikkens såkaldte bazookaer i form af støtteopkøb for milliarder af euro og historisk lave renter - mange af dem er negative - er altså ikke tilstrækkeligt.

Vi er vel kommet derhen, hvor pengepolitik ikke har nogen stor samlet effekt længere.

Lars Rohde, nationalbankdirektør

»"It’s the only game in town," siger de i udlandet om pengepolitikken, og det kan det ikke være. Mikset af penge- og økonomisk politik er simpelthen forkert. Nu må der andre økonomisk politiske virkemidler til, noget strukturpolitik. Og der, hvor der er finanspolitisk råderum, skal det også bruges,« siger Lars Rohde.

Han spiller dermed bolden over til politikerne, som må gennemføre reformer, der kan skubbe væksten i gang, og føre en ekspansiv finanspolitik, hvor der er råd.

Manden bag bazookaen
  • Det var den daværende amerikanske finansminister Hank Paulson, der tilbage i juli 2008, da hele det amerikanske boligkreditsystem var ved at segne, bad de amerikanske politikere om ubegrænsede midler til at støtte det finansielle system.
  • Han sagde bl.a. til dem, at ”hvis du har en vandpistol i lommen, vil du måske være nødsaget til at tage den frem. Hvis du har en bazooka, og folk ved, du har den, er det måske ikke nødvendigt at tage den frem (…) Ved at øge tilliden vil det betydeligt reducere sandsynligheden for, at den nogensinde kommer i brug.”
  • Siden er ordet bazooka brugt til næsten ulidelighed af økonomer og investorer, når de taler om centralbankernes muligheder for at understøtte de finansielle markeder. En bazooka er et håndholdt raketstyr til affyring af raketter.

Lars Rohde er overbevist om, at centralbankernes bazookaer har holdt en hånd under konjunkturerne.

»Ja, det virker. Men virkningsgraden er nok aftagende. Jeg hører ikke til dem, der tror, at det gør en meget stor forskel på virksomhedernes eller boligkøbernes beslutninger, om renten er en halv eller en kvart pct. Vi er vel kommet derhen, hvor pengepolitik ikke har nogen stor samlet effekt længere,« siger han.

Kan centralbankdirektørerne ikke gøre mere nu – den sidste bazooka i arsenalet er affyret?

»Det må du spørge de store landes centralbanker om. Men jeg tror, der er enighed om, at pengepolitikken er overanstrengt, derfor er der en grænse for, hvad man mere kan gøre.«

Så politikerne har svigtet, siden vi er nået til der, hvor vi er i dag?

»Det er en lang, meget vanskelig diskussion, som både akademikere og praktikere dyrker. Vi kan i hvert fald konstatere, at produktivitetsstigningerne i dag er små sammenlignet med det, vi har været vant til, at strukturerne på arbejdsmarkederne i mange lande er ret stive, og at den underliggende vækst i økonomierne er svag,« siger Lars Rohde.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen er enig - et stykke ad vejen.

»Jeg deler grundlæggende Lars Rohdes analyse, at mange lande har forsømt at gennemføre sunde strukturreformer under krisen og i stedet har forladt sig på, at lempelig pengepolitik skulle skubbe væksten i gang. Det har vi ikke gjort i Danmark. Vi har i de seneste år gennemført en række vigtige reformer, som betyder, at vi nu er godt rustet til en periode med fornyet fremgang, også selv om renterne stiger i de kommende år,« siger Claus Hjort Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også