Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny støtte udløser milliardinvesteringer i stalde

Regeringen er klar med ekstra støtte til investeringer i kvægstalde. Støtten ventes at sætte gang i over 400 byggeprojekter og vil i alt udløse investeringer for 1 mia. kr.

Regeringen vil bryde de seneste års investeringstørke i landbruget. Nye støtteordninger skal sætte gang i staldbyggeri.  Foto: Rune Pedersen

Efter flere års investeringstørke i landbruget vil regeringen nu sætte fart i byggeriet af nye stalde ved at indføre støtteordninger, som ventes at udløse milliardinvesteringer.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har netop besluttet at udvide en pulje til modernisering af kvægstalde med yderligere 110 mio. kr. Dermed kommer puljen samlet set til at indeholde 243 mio. kr., hvilket ventes at kunne generere investeringer for i alt 1 mia. kr.

»Støtten udgør 20-40 pct. af investeringssummen og kan betragtes som en ekstra egenkapital. Bankerne kræver, at landmænd, der vil låne penge, skal stille med en betydelig egenkapital. Derfor vil den nye støtteordning i mange tilfælde være udslagsgivende for, at landmanden kan få finansieret sin investering,« vurderer Peder Philipp, formand i Landbrug & Fødevarer, Kvæg.

Omkring 420 landmænd ventes at skulle dele de 243 mio. kr. til modernisering af kvægstalde, og Peder Philipp betegner det som realistisk, at støtten vil generere investeringer på i alt omkring 1 mia. kr.

Eva Kjer Hansen oplyser, at regeringen har besluttet at øge støttepuljen, fordi der har været overraskende mange kvalificerede ansøgninger om støtte.

»Der var langt flere gode projekter, end der umiddelbart var midler til. Nye moderne stalde betyder, at vi får taget den nyeste miljøteknologi i brug, og staldene skal leve op til de seneste dyrevelfærdsregler,« siger Eva Kjer Hansen.

De ekstra penge til kvægstalde kommer fra EU's landdistriktsmidler, og der er tale om fremrykkede midler, som ellers var afsat til årene 2017-2018.

Der var langt flere gode projekter, end der umiddelbart var midler til.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen

Der er også investeringsstøtte på vej til slagtesvineproducenterne. Til maj åbner en pulje, som indeholder 159 mio. kr. til nybyggeri, tilbygninger og totalrenovering af slagtesvinestalde. Hertil kommer 45 mio. kr. til investeringer i ny miljøteknologi.

Da støtten typisk vil udgøre 20 pct. af investeringssummen, vil også denne pulje kunne generere investeringer på omkring 1 mia. kr.

»De seneste år er der kun foretaget meget få større investeringer i slagtesvinestalde. Den kommende støtteordning vil kunne løfte rentabiliteten i investeringerne og vil dermed i mange tilfælde være udslagsgivende for, at de gennemføres,« vurderer afdelingschef Finn Udesen, Videncenter for Svineproduktion.

Samlet set budgetteres der med, at EU's landdistriktsprogram i årene 2016 - 2020 skal levere en investeringsstøtte til stalde og miljøteknologi på knap 1,1 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også