Serier

Lavrentebølgen vil skylle boligejere med ud

De forsvindende lave renter på boligmarkedet er et ondt varsel om massive problemer hos udvalgte boligejere i de kommende år. Nationalbankdirektøren opfordrer dem til at tage renten med i aftenbønnen.

Rockerlån og rentebazooka
Boligpriserne på ejerlejligheder og projekter stiger for kraftigt i København til, at det kan bære i længden. Nogle vil komme i klemme, lyder de dystre profetier. Foto: Peter Hove Olesen

Med en afdragsfri, rentetilpasset husleje på sølle 729 kr. om måneden per million vil den aktuelle fest med lave renter levere en bølge af katastrofer.

De mest udsatte boligejere vil blive ramt hårdt og ubønhørligt, når renten om få år giver en betydelig stigning i huslejen.

For selv med en beskeden stigning i renten vil det slå hårdt igennem i huslejen og på husets værdi.

»Det kan godt være, at økonomerne siger, der ikke er nogen prisboble på boligmarkedet. Men hvis boligejere kommer til at tabe millioner af kroner, når priserne falder, fordi renten begynder at stige igen, er det jo ligegyldigt, om der var en boble eller ej. Det rammer en masse mennesker alligevel,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Lige nu er renten på det laveste niveau nogensinde, og økonomer og analytikere over en bred kam venter, at den vil stige i de kommende år. Selv med en beskeden stigning i renten på få procentpoint, kan det få huslejen per lånte per million til at eksplodere fra 729 kr. om måneden til over 3.000 kr.

Risikoen for ulykker er størst i storbyerne og især i København, hvor priserne er steget mest.

»Jeg tror ikke, vi på landsplan får et bobleproblem. Men man kan selvfølgelig godt forestille sig, at den korte rente pludselig kommer lidt hastigt op. Så har du et markedsproblem i hvert fald nogle steder, hvor huspriserne kan vende,« siger professor Morten Skak fra Syddansk Universitet.

Mange personer foretager den mest gearede investering, de nogensinde kommer i nærheden af ved køb af ejerbolig.

Lars Rohde, nationalbankdirektør

Nationalbankdirektør Lars Rohde peger på, at man nu kræver en kontantudbetaling på en bolig på mindst 5 pct. for at sikre, at boligejeren har i hvert fald nogle penge med. Men det er ikke givet, det løser alle problemer, for en bolighandel betyder stadig, at ejeren gældsætter sig mere, end de nogensinde har gjort, og renten kan fra det nuværende udgangspunkt reelt kun gå én vej - op.

»Mange personer foretager den mest gearede investering, de nogensinde kommer i nærheden af ved køb af ejerbolig. I Danmark har vi en tradition for at synes, at 5-6 pct. i udbetaling er fint. Men det er nok ikke særligt fint i det nuværende miljø. Der er ikke noget symmetrisk udfaldsrum for renten. Der er jo større sandsynlighed for, at den stiger end falder med 5 pct. Det bør man også som boligkøber og som långiver have ind i sin aftenbøn,« siger Lars Rohde.

Læs også
Top job