Gammel Erhverv

Danmark risikerer uventet milliardtab på lukningstruet olieeventyr i Nordsøen

Staten risikerer helt uventet at gå glip af skatteindtægter for et tocifret milliardbeløb, hvis Dansk Undergrunds Consortium, DUC, inden for kort tid vælger at lukke landets største gasfelt i Nordsøen ned, før alt olie- og gas er indvundet. En beslutning, som DUC kan blive tvunget til at træffe, hvis et akut renoverings- og udbygningsarbejde til over 30 mia. kr. viser sig ikke at være økonomisk rentabelt.

Artiklens øverste billede
Havbunden synker under Tyrafeltet pga. gasproduktionen, og det betyder, at produktionsanlægget efterhånden er i fare for at udgøre en sikkerhedsrisiko. Renoverer man ikke anlæggene, må produktionen indstilles. Billedet her er fra Tyra Vest.

Danmark er i overhængende fare for at miste milliardindtægter fra Nordsøen og en fremtidig produktion på det der svarer til 300 mio. tønder olie med en aktuel handelsværdi på 74 mia. kr. Baggrunden er, at DUC inden for det næste år er tvunget til at vælge mellem at foretage investeringer på mere end 30 mia. kr. eller lukke Danmarks suverænt største gasfelt.

Ifølge senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank taler sandsynligheden for, at Mærsk-ledede DUC på grund af krisen i oliebranchen vil vælge at lukke ned frem for at pumpe nye kæmpebeløb i Tyra og de nærliggende felter.

»Jeg ser det som stærkt tvivlsomt, at ejerne i DUC-konsortiet vil gå ind og bidrage til yderligere store investeringer. Timingen er den værst tænkelige. Hver eneste investeringskrone bliver vendt og drejet. Og der er rigtig mange investeringer som bliver skrinlagt,« siger Jacob Pedersen, der i årevis har fulgt A.P. Møller-Mærsk-aktien.

Valget skal tages meget snart. For havbunden er sunket med fem meter under Danmarks suverænt største gasfelt. Dermed er det Mærsk-ledede DUC-konsortium af sikkerhedshensyn inden for det næste års tid tvunget til at tage beslutningen, der er afgørende for Danmarks fremtid som olienation.

Det dramatiske valg er et af de store dilemmaer, der danner grundlag for en endnu ikke offentliggjort rapport fra Udvalget vedrørende udarbejdelse af en olie- og gasstrategi for Nordsøen.

Timingen er den værst tænkelige. Hver eneste investeringskrone bliver vendt og drejet

Jacob Pedersen, Sydbank

»Uden en renovering vil produktionen fra Tyrafeltet og visse tilknyttede felter ophøre inden for få år, og det vil ikke være muligt at producere de resterende reserver,« lyder det dystre scenarie i rapporten, som beretter, at Tyrafeltet har været i produktion siden 1984 og flere af anlæggene er allerede ude over den oprindelige designlevetid.

»Endvidere synker havbunden som følge af produktionen af gas fra undergrunden. Afstanden mellem havoverfladen og faciliteterne på platformen er derfor blevet formindsket, og det kan på sigt udgøre en sikkerhedsmæssig risiko. Derfor er der behov for en renovering, såfremt produktionen på anlægget skal fortsætte,« fremgår det af rapporten.

Maersk Oil, der via DUC er operatør på Tyrafeltet, bekræfter, at man arbejder med forskellige løsninger for Tyrafeltets fremtid.

»Der er fortsat betydelige volumener af naturgas i Tyrafeltet, men længere tids produktion vil nødvendiggøre en fornyelse af offshoreanlæggene. Vi overvejer om og under hvilke omstændigheder, dette kan lade sig gøre, og der er endnu ikke truffet beslutninger,« udtaler Maersk Oils landechef Martin Rune Pedersen i et skriftligt svar.

Shell, der har den største ejerandel i DUC, vil ikke kommentere en rapport, der endnu ikke er udkommet. Hos statsejede Nordsøfonden med en ejerandel på 20 pct. af DUC henviser man til Maersk Oils kommentarer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.