Serier

Tysk olieselskab sagsøger Danmark for skattemanøvre

Det tyske olieselskab Bayerngas har sagsøgt den danske stat, fordi ændrede skatteregler har kostet selskabet en milliardregning. De penge kræver tyskerne nu retur.

Oliekrise i Nordsøen
Direktør Arne Westeng fra Bayerngas har sagtsøgt den danske stat, som han mener har udskrevet en ekstraregning til olieselskabet på 1,5 mia. kr.

Det tyske olieselskab Bayerngas går til angreb på den danske stat i et opgør om millliardinvesteringer i Nordsøen.

Bayerngas har sagsøgt staten med krav om erstatning for en betydelig del af en ekstra skatteregning på 1,5 mia. kr., som landede hos Bayerngas, efter at danske politikere i 2013 ændrede reglerne for beskatningen i Nordsøen i forbindelse med oprettelsen af en såkaldt togfond, der skulle finansiere hurtigere drift på jernbanestrækninger mellem større danske byer.

»Vi har sagsøgt den danske stat. Og søgsmålet går på, at vi mener, at vi har været udsat for en forskelsbehandling med en lovgivning, der er indført med tilbagevirkende kraft,« siger direktør Arne Westeng fra Bayerngas.

Selskabet forpligtede sig i 2012 til at investere omkring 5 mia. kr. i oliefeltet Hejre, som er delt 40-60 mellem tyskerne og danske Dong.

Dengang gav reglerne mulighed for et skattefradrag på 250 pct. af investeringen, men med vedtagelsen af togfondskatten blev fradraget med et pennestrøg nedsat til 30 pct.

»Det var en ændring, som ramte os hårdere end andre. Og vi følte, at det var et meget lidt venligt tiltag, da man ventede helt, til at vi havde indgået de endelige forpligtelser med hensyn til udviklingen af Hejre. Kort tid efter blev den skatteændring annonceret," siger Arne Westeng.

Bayerngas mener, at ekstraregningen lyder på 1,5 mia. kr., men hvor stor en del der forsøges at hentes hjem via domstolene, vil selskabet ikke svare på.

»Men der er tale om store tal,« siger Arne Westeng.

Skatteminister Karsten Lauritzen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.

»Nu var det jo den tidligere socialdemokratiske regering, som fik gennemført de nuværende regler. Det, jeg kan forholde mig til, er, at den nuværende regering er meget optaget af at sikre virksomhederne gode rammevilkår i Danmark - også når det handler om fortsatte investeringer i Nordsøen. Derfor er det her også et område, vi følger helt tæt, og som vi kommer til at vende tilbage til,« skriver han i en mail.

BRANCHENYT
Læs også