Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danske topbestyrelser er splittet i A- og B-hold

Medarbejdervalgte repræsentanter har siddet i bestyrelserne for danske virksomheder i over 40 år. Men der er store sprækker i forholdet til de professionelle, og stigende krav giver problemer.

Der har udviklet sig a- og b-hold i de danske bestyrelser. Der er brug for forskellige kompetencer, men de medarbejdervalgte føler sig ikke værdsat. Foto: Pexels I op mod halvdelen af bestyrelserne i de danske C20-selskaber opfatter de medarbejdervalgte, at de ikke bliver accepteret på lige fod med deres aktionærvalgte kolleger i bestyrelsen. Foto: Colourbox

I en stor del af landets største danske virksomheder er bestyrelsen delt i et A- og B-hold mellem aktionærvalgte og medarbejdervalgte medlemmer.

Det viser en ny undersøgelse fra rekrutteringsbureauet Odgers Berndtson blandt selskaberne i fondsbørsens C20-indeks. Her siger knap halvdelen (43 pct.) af de medarbejdervalgte medlemmer, at de ikke bliver accepteret på lige fod med den øvrige bestyrelse. De er et nødvendigt onde, hedder det i undersøgelsen.

Medarbejdere i bestyrelserne
  • Der har været medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i danske virksomheder siden 1974, hvor en ændring af Aktieselskabsloven trådte i kraft.
  • Ordningen opstod efter at fagbevægelsen og Socialdemokratiet måtte opgive en »økonomisk demokratisering« af det private erhvervsliv.
  • Ansatte i virksomheder med over 35 medarbejdere i gennemsnit over tre år har ret til at vælge mindst to medarbejderrepræsentanter.
  • Medlemmerne indtræder enten i bestyrelsen eller i tilsynsrådet. De er på valg hvert fjerde år.
  • Der er medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i Danmark, Sverige og Norge, mens ordningen er afskaffet i Finland. Derudover er der medarbejdervalgte i bestyrelserne i Tyskland, Østrig og Slovenien.
  • Nogle steder, hvor de medarbejdervalgte får forholdsvis meget i honorar, er det kutyme, at de medarbejdervalgte giver deres honorar videre. F.eks. i Novo Nordisk. Langt de fleste steder beholder de medarbejdervalgte dog deres løn for bestyrelsesarbejdet.
  • Gennemsnitslønnen i landets største virksomheder ligger for medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer ifølge ugebrevet A4 på 356.000 kr.

»Nogle af medlemmerne siger, de ikke føler sig inkluderet i bestyrelsesarbejdet, fordi tingene bliver aftalt i komiteer og andre steder, hvor de ikke har adgang,« siger partner i Odgers Berndtson, Lars Smith.

Mads Bennedsen, medarbejdervalgt i bestyrelsen i Chr. Hansen, mener, at virksomhederne går glip af værdifuld viden, når de medarbejdervalgte ikke bliver inddraget på lige fod i bestyrelsens diskussioner.

»Vi medarbejdervalgte leverer værdi, og vi kunne sikkert også levere mere, end hvad der er tilfældet nu,« siger han.

Professor Steen Thomsen, CBS, oplever, at holdningen rykker sig blandt de aktionærvalgte i takt med, at der er skruet kraftigt op for kravene til dem. De medarbejdervalgte skal ikke nødvendigvis leve op til det samme.

Nogle af medlemmerne siger, de ikke føler sig inkluderet i bestyrelsesarbejdet.

Lars Smith, partner, Odgers Berndtson

»Folk begynder at spørge, hvad det egentlig er, at de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer bidrager med i bestyrelsen,« siger Steen Thomsen, der er bestyrelsesmedlem i Bestyrelsesforeningen.

Også en undersøgelse på LO-området fra september 2014 viser konflikten. Her siger 10 ud 17 medlemmer, at de føler sig delvist inkluderet eller helt ekskluderet i bestyrelserne.

»Der er en gruppe, som er meget opmærksomme på autoritetsforskelle og hæmmer sig selv. De føler sig lavest i hierarkiet, også selv om formanden synes, de bidrager godt. Det er selvfølgelig et problem,« siger Nina Fauerholdt, cand.mag. og M.Sc., der står bag undersøgelsen.

Folk begynder at spørge, hvad er det egentlig, at de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer bidrager med.

Steen Thomsen, professor, CBS

Finn Rants, headhunter, partner og adm. direktør i rekrutteringsfirmaet Boyden, er ikke sikker på, at giver mening at holde fast i at have medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer.

»Men det er jo besluttet, at det skal der være, og det er også mit indtryk, at man selvfølgelig arbejder loyalt og professionelt for det,« siger Finn Rants.

BRANCHENYT
Læs også