Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Milliardgevinst smuldrer for Dong og topchef Henrik Poulsen

Dong-toppen jublede, da man i februar 2012 skød byggeriet af Hejre-feltet i gang. Fire år og mere end 7 mia. kr. senere har den største enkeltinvestering i Nordsøen i nyere tid udviklet sig til et økonomisk mareridt for Dong-toppen.

Oliekrise i Nordsøen
Planen var, at Hejre-feltet skulle forgylde Dong fra 2015. Men det nye oliefelt er foreløbig forsinket op mod to år. I dag er eneste synlige bevis på milliardprojektet en gigantisk stålkonstruktion 292 kilometer ude i Nordsøen. Foto: Dong Energy

Midt i jagten på en snarlig børsnotering er det største olieeventyr i nyere tid i den danske del af Nordsøen ved at udvikle sig til en økonomisk dødssejler for Dong-topchef Henrik Poulsen.

Hvis break even-prisen er på 60 dollar, så har Dong-ledelsen et problem.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

I 2012 besluttede Ørsted A/S at skyde 7,3 mia. kr. i det såkaldte Hejre-felt, der skønnes at gemme på 170 mio. tønder olie.

Ifølge Finans’ oplysninger står og falder Hejre-satsningen imidlertid med, at Dong og tyske Bayerngas, der ejer 40 pct. af feltet, opnår en gennemsnitlig salgspris på 60 dollars per tønde olie – den såkaldte break even-pris. I dag handles en tønde Nordsø-olie til omkring 33 dollars, mens olieprisen i begyndelsen af 2012 lå omkring 120 dollars.

»Hvis break even-prisen er på 60 dollars, har Dong-ledelsen et problem,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, og peger på, at en oliepris på 60 dollars på ingen måde ligger i kortene de kommende år.

Omregnet betyder olieprisfaldet, at Dongs andel af Hejre-feltet er skrumpet 61 mia. kr. i værdi fra 2012 til i dag.

Hejre-feltet er Dongs problembarn
 • Hejre-feltet ligger helt mod vest i den danske del af Nordsøen – 292 kilometer nordvest for Esbjerg.
 • Feltet blev opdaget af amerikanske ConocoPhillips i 2001. I 2012 besluttede de nuværende ejere Dong Energy og tyske Bayerngas at udbygge Hejre-feltet.
 • Den samlede investering i Hejre ventes at løbe op i 12,1 mia. kr. Heraf udgør Dongs andel 7,3 mia. kr. svarende til en ejerandel på 60 pct.
 • Dong og Bayerngas anslår, at Hejre gemmer på gas og olie svarende til 170 mio. tønder olieækvivalenter.
 • Den daglige produktion ventes at udgøre 35.000 tønder olie og 2 mio. kubikmeter gas.
 • Oprindelig var Hejre sat til at være i produktion i slutningen af 2015, men projektet har været ramt af flere forsinkelser.
 • I dag er meldingen fra Dong, at produktionen forventes i gang i 2017.

Sidste år fastslog landechefen for Dongs danske olie- og gasaktiviteter, at længere tid med en oliepris under 50 dollars vil »få konsekvenser lige fra mindre justeringer til fundamentale ændringer« for Hejre-projektet.

Via presseafdelingen i Dong forklarer Henrik Poulsen, at han ikke ønsker at kommentere de økonomiske udfordringer med Hejre-feltet, før 2015-regnskabet er på gaden. Men allerede i 2014 tvang den faldende oliepris Henrik Poulsen til at skære 2,5 mia. kr. af den bogførte værdi af Hejre.

Forleden fulgte Dong-chefen så op ved i ét hug at skære 16 mia. kr. af olieforretningen, hvilket er danmarkshistoriens største nedskrivning.

Dong hæver den tekniske barre
 • Hejre-feltet er den største enkeltinvestering i den danske del af Nordsøen i nyere tid.
 • Men Hejre er også det første såkaldte HTHP-felt. Forkortelsen står for olieproduktion under højt tryk og høj varme.
 • Modsat hidtidige boringer vil Hejre-indvindingen af olie og gas ske i dybder på 5,2-6,0 kilometer, hvor temperaturen er 160 grader og trykket er 1.010 bar.
 • Dermed er Hejre det dybeste oliefelt på den danske sokkel i Nordsøen.
 • Fundamentet til boreplatformen kommer fra Holland og er placeret på 67 meters vand.
 • Selve boreplatformen er tegnet af det franske firma Technip og bliver produceret af sydkoreanske DSME.

Hvor mange af de 16 mia. kr., der skyldes Hejre-feltet, er uvist, men skal man tro Jyske Bank, er der tale om et milliardbeløb.

»Som olieprisen ligger i dag, og de kalkulerer med 60 dollars, er det klart, at Dong er nødt til at nedskrive, og det kan godt være ganske betydelige beløb,« siger Jens Houe Thomsen, Dong-analytiker i Jyske Bank.

I mere end fire måneder har Dong-ledelsen jagtet en mulig køber til den skrantende olieforretning. Men køberne har ikke stået i kø. Nu er salgsplanerne skrinlagt.

BRANCHENYT
Læs også