Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Frygtet virus spreder sig og truer milliard-eksport af mink

273 minkfarme spredt ud over hele Danmark er nu ramt af en frygtet sygdom, som medfører at alle dyrene aflives. I branchen frygter man, at smitten viser sig at være spredt til endnu flere farme.

En dansk eksportsucces i milliardklassen er nu truet af mystiske sygdomsudbrud. Foto: Mik Eskestad

En frygtet og meget smitsom husdyrsygdom har nu spredt sig til hele landet og truer den danske milliardeksport af minkskind.

Branchen fik sit første chok i efteråret 2015, da det viste sig, at 129 minkfarme omkring Holstebro var ramt af sygdommen plasmacytose. Man antager, at smitten blev bragt ind på farmene med foder, da alle de ramte bedrifter købte foder hos samme firma.

Håbet var, at man kunne indkapsle og nedkæmpe udbruddet ved hurtigt at aflive alle dyr på de ramte farme omkring Holstebro.

Det håb er nu knust.

Sygdommen er nu også konstateret på 14 minkfarme i Sydjylland og på Fyn, 9 farme på Sjælland og 7 farme i området lige syd for Limfjorden. Disse områder har hidtil været fri for sygdommen, og alle alarmer kimer nu i branchen, som årligt eksporterer skind for 10 - 13 mia. kr.

»Det her er ultimativt det største tilbageslag, vi har oplevet siden 1978, da branchen lancerede sin strategi for bekæmpelse af plasmacytose,« vurderer Sander Jacobsen, direktør i auktionshuset Kopenhagen Fur, der ejes af minkavlerne.

Bekæmpelsesstrategien har resulteret i, at Danmark - som det eneste land i verden - stort set har været fri for plasmacytose de seneste årtier. Denne særstatus er en stor del af forklaringen på branchens kæmpe eksportsucces, som blandt kan måles på, at danske minkskind sælges for langt højere priser end udenlandske skind.

I gennemsnit er der tale om merpriser på omkring 100 kr. pr. skind svarende til, at den ekstra høje danske kvalitet årligt er omkring 1,8 mia. kr. værd for minkavlerne.

»Skind fra farme med plasmacytose vil typisk være 30 - 40 kr. mindre værd. Derudover vil det koste branchen 420 mio. kr.  årligt, hvis den gennemsnitlige kuldstørrelse falder bare en halv hvalp, hvilket formentlig er lavt sat. Derfor er det her en kamp, vi simpelthen skal vinde,« siger Sander Jacobsen.

Dansk minkavl
  • Der er omkring 1.450 minkavlere i Danmark.
  • De producerer årligt omkring 18 mio. minkskind og tegner sig dermed for omkring 22 pct. af den globale produktion.
  • De danske minkavlere ejer Kopenhagen Fur, som er verdens største auktionshus for minkskind.
  • Den danske eksport af minkskind har en årlig værdi af 10 - 13 mia. kr.
  • Minkskind tegner sig for omkring 30 pct. af Danmarks eksport til Kina / Hongkong.
  • 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark

På de minkfarme, hvor sygdommen er konstateret, bliver samtlige dyr aflivet, hvorefter farmen rengøres og desinficeres flere gange. Minkavlernes forening dækker en del af de tab, som de sygdomsramte farme lider. Foreløbig har det aktuelle udbrud medført, at 650.000 mink er aflivet

Lige nu tester branchen dagligt 70.000 mink for sygdommen, men det er stadig ikke lykkedes at opspore smittekilden. Antagelsen er nu, at smitten har spredt sig til Fyn, Sydjylland og området ved Limfjorden via foder fra to andre foderfabrikker, som har fået råvarer fra samme leverandør som foderfabrikken ved Holstebro. De to danske foderfabrikker, som nu er søgelyset er meget store. Den ene er verdens største og leverer til et stort antal minkfarme i hele Nordjylland. Frygten er derfor, at mange flere farme vil vise sig at være smittet.

»Der er to smittede farme i mit lokalområde, så jeg er meget bekymret. Dyrene på min farm bliver testet nu, og vi får svar i næste uge. Det værste er, at vi ikke har fundet smittekilden. Måske er smitten stadig det foder, der bruges på farmene,« siger minkavler Karsten Beltoft Jørgensen, der er formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening.

BRANCHENYT
Læs også