Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Milliardtab truer Mærsk efter olienedtur

Mærsks olieforretning risikerer at stå over for nedskrivninger på 5-10 mia. kr. i forbindelse med koncernens kommende årsregnskab.

Den lave oliepris kan tvinge Mærsk-koncernen til nedskrivninger, vurderer flere analytikere. Pr-foto: A.P. Møller-Mærsk

Den faldende oliepris sætter nu A.P. Møller-Mærsk under et så markant pres, at koncernen risikerer at stå over for nedskrivninger i milliardklassen.

En lang række af de analytikere, der følger Mærsk-aktien tæt peger over for Finans på, at konglomeratets årsregnskab, der præsenteres i næste uge meget vel kan blive skæmmet af nogle gevaldige nedskrivninger i koncernens olieforretning.

Samlet set forventer en stribe Mærsk-analytikere, at koncernen i næste uge bliver nødt til at nedskrive 5-10 mia. kr. på sine olieaktiviteter som følge af den rekordlave oliepris.

Hos Nordea peger senioranalytiker Stig Frederiksen på, at den historisk lave oliepris kan tvinge Maersk til at nedskrive for over 5 mia. kr. blandt andet som følge af udfordringerne i Maersk Oil, men også i det mindre Maersk Drilling, der ligeledes er dybt afhængig af olieprisen.

»Mærsk har stadig bogført værdier i den brasilianske del af olieforretningen, som man sandsynligvis må nedskrive. Samtidig vil man sandsynligvis også være tvunget til at nedskrive i Maersk Drilling, hvor man også er hårdt ramt af den lave oliepris,« siger Stig Frederiksen og peger på, at Maersk Drilling leverer af at servicere oliesektoren med boreskibe og rigge og derfor lider under lave rater som følge af, at man olieselskaber neddrosler deres aktiviteter.

»Mærsk har traditionelt set været meget konservativ og hurtig til at nedskrive sine aktiver, hvis der var behov for det. Som tingene er gået i oliebranchen, kan der meget vel komme yderligere nedskrivninger i næste uge,« siger Mærsk-analytiker Frans Høyer fra Jyske Bank.

Også Danske Bank, Carnegie og SEB venter, at der kan komme nedskrivninger i forbindelse med Mærsk-regnskabet, og analytiker Mark McVicar fra Barclays peger på, at det reelt kan være revisorerne, der beder Mærsk om at nedskrive på sin oliedivision.

»Vi har ikke en eksakt forventning til nedskrivningerne, men vi føler os overbeviste om, at de kommer. Mærsks revisorer vil insistere på det,« siger han.

Ud over Brasilien peger analytikerne på, at blandt andet Mærsks kriseramte Chissonga-projekt i Angola kan blive nedskrevet.

Mærsk ønsker på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig, da koncernen er i såkaldt "silence period" forud for offentliggørelsen af årsregnskabet i næste uge.

BRANCHENYT
Læs også