Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kasi-Jesper: At jeg sidder her i dag er min største præstation som forretningsmand

Selv om Jesper Nielsen i december tabte sin skattesag i Landsskatteretten, er han langt fra slået ud endnu, siger han.

»Når man bliver slagtet på alle forsider for skattesnyd, så står folk ikke ikke i kø for at arbejde med én. Skat tog alt, og at jeg alligevel sidder her i dag er min største præstation som forretningsmand nogensinde,« siger Jesper "Kasi" Nielsen i dette interview. Foto: Nicolai Lorenzen

Jesper "Kasi" Nielsen føler sig slagtet og urimeligt behandlet.

Men nederlaget i Landsskatteretten i december i hans årelange slagsmål med Skat får ham ikke til at give op.

»Skat har gjort det usandsynligt svært for mig at drive virksomhed. Da Skat slagtede mig, var jeg en respekteret forretningsmand og anerkendt som en af hovedkræfterne bag en af Danmarks største erhvervssucceser (Pandora, red.), og samtidig drev jeg et utroligt succesrigt sportshold i Danmark (AG København, red.). Det var en position, jeg havde knoklet i mange år for at nå både økonomisk og fagligt,« siger han og fortsætter:

»Når man bliver slagtet på alle forsider for skattesnyd, så står folk ikke ikke i kø for at arbejde med én. Skat tog alt, og at jeg alligevel sidder her i dag er min største præstation som forretningsmand nogensinde.«

Jesper Nielsen solgte sine Pandora-aktier i 2010 og blev mangemillionær, men siden har Skat sat sig på hans aktiver på grund af skattesagen, der for langt størstedelens vedkommende handler om sponsorater af Brøndby og AG København.

Jesper Nielsens selskab, Kasi ApS, trak sponsoraterne fra i skat, men Skat mener, at aftalerne handlede om at tilgodese hans private interesser frem for firmaets, og derfor skal han beskattes som om, han havde fået pengene udbetalt selv.

Kasi-Jespers skattesag
  • I 2011 indledte Skat en kontrol af Jesper "Kasi" Nielsens smykkefirma, Kasi ApS, der scorede kæmpesummer på at sælge Pandora-smykker i Tyskland.
  • Skat slog ned på en række sponsorater i AG København og Brøndby, som ifølge Skat ikke gav forretningsmæssig mening og derfor heller ikke kunne trækkes fra i skat. Samtidig skal Jesper Nielsen, hans mor og hans søster som aktionærer beskattes, som om de selv havde fået pengene udbetalt.
  • Skat har desuden krævet skat af fri bolig, biler, båd og et hus på Mallorca, som var finansieret af Kasi ApS.
  • Til sidst har Skat krævet 245 mio. kr. af Kasi ApS i forbindelse med, at selskabet solgte sine aktier i Pandora i 2010.

Sagen har betydet, at Jesper Nielsen nu driver forretning fra udlandet, og da han stiftede Endless Jewelry, blev aktierne ejet af hans far, der er den eneste i familien, der ikke er omfattet af slagsmålet om sponsoraterne i Kasi ApS.

»Forestil dig, at du står på øde ø og begynder at hoppe fra sten til sten for at komme videre. Du håber der kommer en sten op, så du kan hoppe videre. Jeg har ikke haft svært ved at vænne mig til ikke at have adgang til ubegrænsede midler, for sådan har jeg levet det meste af mit liv. Men forestil dig, hvad det koster at holde liv i både skattesagen og Pandora-sagen. Jeg har en del advokater, der arbejder for mig hver eneste dag, og det koster mange penge,« siger han.

Jeg har ikke haft svært ved at vænne mig til ikke at have adgang til ubegrænsede midler, for sådan har jeg levet det meste af mit liv.

Jesper Nielsen, entreprenør

Da han solgte sine Pandora-aktier til Pandora i 2010, fik han et trecifret millionbeløb i hånden og udsigt til endnu en sum penge i 2015 baseret på, hvordan Pandora klarede sig på de centraleuropæiske markeder.

Ifølge Pandora gik det imidlertid så dårligt, at han ikke har fået en krone, men Jesper Nielsen er stærkt utilfreds og har i sit selskabs regnskab bogført et tilgodehavende på 761 mio. kr.

Parterne forsøger stadig at blive enige, men det har indtil videre været uden resultat.

Sideløbende udkæmper han slagsmålet med Skat, der i sagen bl.a. har argumenteret med, at Kasi ApS betalte millioner til fodboldklubben Brøndby IF men forærede pladsen på brystet af spillerne til Unicef kvit og frit.

Men Jesper Nielsen forklarer, at der var tale om et markedsføringsstunt, som gav langt mere omtale, end hvis han havde udnyttet sponsoratet som alle andre.

»Det var genialt, og det hævede Kasis CSR-profil helt enormt. Kasi var en lille organisation, der gerne ville frem. Brøndby var Danmarks største sportsbrand, og Unicef var en af verdens største nødhjælpsorganisationer. Jeg ville gerne op og spejle mig i de to. Det kunne flytte forretningen til et helt andet niveau,« siger han.

Også sponsoraterne i AG København var specielle. Kasi betalte bl.a. lønninger til spillere, og flere aftaler var indrettet på den måde, at udbetalingerne afhang af hvor mange penge, der manglede i håndboldklubbens kasse.

Kasi var en lille organisation, der gerne ville frem. Brøndby var Danmarks største sportsbrand, og Unicef var en af verdens største nødhjælpsorganisationer. Jeg ville gerne op og spejle mig i de to.

Jesper Nielsen, entreprenør

Dermed fik aftalerne karakter af driftstilskud.

»Vi prøvede at skabe en ny virksomhed, og skattemæssigt ville det ikke betyde den store forskel, hvis man valgte at kalde det etableringsomkostninger i stedet,« siger Jesper Nielsen.

Det modsiges dog af en række skatteeksperter. Der er netop ikke skattefradrag for etableringsomkostninger, fastslår bl.a. professor i skatteret på Aarhus Universitet Jan Pedersen.

Det samme argumenterede Skat med under sagens behandling i Landsskatteretten.

Men I kunne jo også have valgt at lave sponsoraterne på helt normale vilkår, så ingen kunne komme og stille spørgsmålstegn ved jeres dispositioner. Hvorfor gjorde I ikke det?

»Vi gør det, vi synes er det rigtige. Vi prøver ikke på at snyde skat, og du har aldrig hørt om sorte penge i AG København. Alle vil kunne bekræfte, at vi kørte efter reglerne,« siger Jesper Nielsen.

Han siger, at det værste ved sagen er de personlige krav, som familien kan komme til at hænge på, hvis det ikke lykkes at vinde sagen i landsretten.

»Jeg har intet fået ud af de sponsorater, og vi har udelukkende tegnet dem ud fra en forretningsmæssig beslutning. Det har vi kæmpet med at få Skat til at forstå, men de vil ikke forstå det,« siger han.

Jesper Nielsen siger, at han håber, familien er i stand til at betale skattekravet, hvis den taber skattesagen, og han erkender, at det kan ende med en personlig konkurs.

»Det er helt oplagt. Det har vi selvfølgelig talt om i familien, og det vil være møgærgerligt at skulle betale de penge til Skat, fordi vi mener, det er forkert. Men sådan er livet jo. Life goes on. Det vil ikke ændre noget i min hverdag, for vi behandles jo allerede i forvejen som om, vi er gået konkurs.«

Skat har ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også