Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dong-ansatte smidt på porten for tyveri og økonomisk svindel

2015 bød på en kedelig rekord for Dong-topchef Henrik Poulsen med otte anmeldte personalesager om økonomisk fusk og regulært tyveri. Trist, men uundgåeligt, lyder det fra topchefen.

Dong-topchef Henrik Poulsen på vej videre. Det samme er otte medarbejdere, der i 2015 blev sendt bort pga. sager om tyveri og økonomisk fusk - hvilket er rekord mange. Statistisk uundgåeligt, lyder det fra topchefen.  Foto: Martin Lehmann Dong-topchef Henrik Poulsen måtte i 2015 vinke farvel til otte medarbejdere efter tyveri og økonomisk fusk. Statistisk uundgåeligt, lyder det fra topchefen.  Foto: Martin Lehmann

Tyveri, misbrug af kreditkort og fusk med arbejdstid og kørepenge.

Den interne revision i Dong Energy har haft et travlt 2015, efter at selskabet i begyndelsen af 2014 skærpede sin whistleblower-ordning. I alt blev der sidste år registreret otte sager om »upassende eller ulovlig forretningsadfærd« i Ørsted A/S -forretningen, hvilket er rekord.

»Syv af sagerne har fået konsekvenser for de impliceredes ansættelsesforhold, mens en sag er overdraget til politiet til videre efterforskning,« fastslår Dong-ledelsen i årsrapporten, der netop er sendt på gaden.

På godt dansk betyder det, at Dong-topchef Henrik Poulsen har været nødt til at fyre de ansatte for deres kreative og ulovlige opførsel.

Direkte adspurgt erkender Poulsen, at det ikke kommer bag på ham, at Dong-ansatte tages i at stjæle og fifle med både firmakreditkort og kørselspenge i en grad, så det bl.a. nødvendiggør en politianmeldelse.

»Vi er efterhånden op mod 7.000 ansatte spredt i forskellige lande. Derfor vil vi rent statistisk næsten have garanti for at have den her slags sager,« siger Henrik Poulsen.

Dongs whistleblower-ordning
  • Dong Energy har en whistleblower-ordning, der giver medarbejdere og personer med tilknytning til selskabet mulighed for anonymt at melde alvorlige forseelser, herunder bestikkelse, bedrageri og andre strafbare forhold.
  • Alle anmeldelser lander på bordet hos formanden for Revisions- og risikokomiteen i bestyrelsen.
  • I hverdagen er arbejdet med at modtage og håndtere anmeldelser dog overdraget til Intern Revision i Dong.
  • I 2015 blev der anmeldt i alt otte sager, hvilket er ny rekord. En af sagerne er overgivet til politiet til videre efterforskning.
  • Sagerne omhandlede tyveri, misbrug af kreditkort, interessekonflikt samt svindel med tidsregistrering og kilometergodtgørelse.

Dong skærpede i begyndelsen af 2014 sin whistleblower-ordning. Efterfølgende gjorde ledelsen et stort nummer ud af at informere medarbejderne om ordningen.

Alligevel har indsatsen ikke haft en afskrækkende effekt på kreative medarbejdere. Til gengæld er antallet af indberetninger steget støt.

Mens der i 2012 blev indrapporteret to sager og ingen i 2013, var der i 2014 syv sager og nu altså otte sager.

Vi gør meget for at gøre det klart, hvad vi forventer af medarbejdernes adfærd. Men det forhindrer altså ikke, at der bare er personer, som ikke kan holde sig inden for grænserne.

Henrik Poulsen, koncernchef i Dong Energy

De kommende Dong-aktionærer kan da også ligeså godt forberede sig på, at problemet med brodne kar blandt Dong-medarbejdere er kommet for at blive, lyder meldingen.

»Vi gør meget for at gøre det klart, hvad vi forventer af medarbejdernes adfærd. Men det forhindrer altså ikke, at der bare er personer, som ikke kan holde sig inden for grænserne, og det vil der formentlig altid være,« siger Henrik Poulsen.

Rigsrevisionen endevendte i 2012 Dong-forretningen efter anonyme anmeldelser om fråseri og ekstravagance med den statsejede energikoncerns penge. Men anmeldelserne var ubegrundet, fastslog Rigsrevisionen efterfølgende.

BRANCHENYT
Læs også