Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

TDC-formand pudser særligt udvalg på topchef Pernille Erenbjerg

Ganske atypisk dedikerer TDC-bestyrelsen et nyt udvalg til at følge topchef Pernille Erenbjergs kamp for at få TDC ud af krisen. Ekspert mener, at det er et klart udtryk for manglende tillid til topchefen.

Vagn Sørensen sidder på nogle af landets mest indflydelsesrige bestyrelsesposter. Posten som formand for TDC-bestyrelsen har han haft siden 2006. Foto: Lars Krabbe

Hvis TDC-topchef Pernille Erenbjerg føler bestyrelsens tunge ånde i nakken, er det med god grund.

TDC-bestyrelsen anført af formand Vagn Sørensen har besluttet at nedsætte et midlertidigt udvalg med én eneste opgave: Udvalget skal »supportere eksekveringen af TDC’s nye strategi«, fremgår det af indkaldelsen til næste måneds TDC-generalforsamling.

Skal det nye udvalg ses som en støttepædagog for TDC-ledelsen?

»Overhovedet ikke. Udvalget er en sparringspartner for ledelsen og rådgivende i forhold til strategien på et detailniveau, som ikke ville være muligt at få i den fulde bestyrelse,« siger Vagn Sørensen.

Men den køber professor i ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer ikke.

Selv om han erkender, at det atypiske skridt kan skyldes en moderne bestyrelse med stor forståelse for vigtigheden af forretningsudvikling og strategi, hælder den erfarne ledelsesekspert mest til en anden forklaring.

»Jeg ser det klart som udtryk for, at der ikke er tillid til, at ledelsen rent faktisk kan lykkes med det, man har lovet. TDC har helt grundlæggende strukturelle problemer, så bestyrelsen er simpelthen nødt til at gøre det her, fordi de ikke tror på, at ledelsen kan løse problemerne,« siger Anders Drejer.

Nyt udvalg skal følge TDC-ledelsen
 • Bestyrelsen i TDC har besluttet at nedsætte et midlertidigt udvalg.
 • Der er tale om ”Udvalg vedrørende forretningsgennemgang og – udvikling”.
 • Udvalget er midlertidigt og skal virke i 2016 og eventuelt en del af 2017.
 • TDC’s nye strategi løber i perioden 2016-2018.
 • Formanden for det nye udvalg skal løbende melde tilbage til bestyrelsen omkring arbejdet.
 • At udvalget vurderes vigtigt for TDC, understreges af, at udvalgsformanden honoreres med et årligt vederlag på 250.000 kr. – samme niveau som formanden for det vigtige Revisionsudvalg.

Det er da også første gang, at Vagn Sørensen, der har siddet 10 år som TDC-formand, pudser et særligt udvalg på en TDC-chef. Da TDC A/S i 2012 løftede sløret for en ny og afgørende strategi, fulgte bestyrelsen ikke trop med et særligt støtteudvalg.

At det sker denne gang, skyldes ifølge Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, at bestyrelsen udmærket er klar over, at TDC kun har ét skud tilbage i bøssen til at sikre sin markedsposition og overlevelse på sigt.

»TDC er i en alvorlig situation, hvor man ikke har råd til at fejle i forhold til den nye strategi, som man gjorde det i forhold til 2012-strategien,« siger Morten Imsgard.

Udvalget er en sparringspartner for ledelsen og rådgivende i forhold til strategien på et detailniveau, som ikke ville være muligt at få i den fulde bestyrelse.

Vagn Sørensen, bestyrelsesformand i TDC Group

Anders Drejer er enig.

»Det er første gang, at jeg har hørt om sådan et udvalg. Den opgave, der beskrives for udvalget, ligger jo naturligt i et forretningsudvalg eller hos formandskabet. Vagn Sørensen har siddet 10 år som formand. Hvis det her udvalg er så vigtigt, hvorfor har han så ikke nedsat et tidligere,« siger den nordjyske professor.

Ny TDC-strategi for 2016-2018

TDC's nye strategi gælder for perioden 2016-2018 og indebærer bl.a.:

Private

 • Private TDC- og Yousee-kunder vil fremover få kundeservice døgnet rundt, som det allerede kendes fra f.eks. Telenor.
 • Kunder i TDC og Yousee samles fra den 1. juli i Yousee-brandet. Fremover anvendes TDC-navnet kun over for erhvervskunderne.

Erhverv

 • TDC vil forenkle erhvervsløsningerne – især for små og mellemstore virksomheder.
 • Forretningsgangen skal forenkles bl.a. ved en øget digitalisering.

TDC-investorer

 • Udbyttet sænkes fra i dag 2,50 kr. pr. aktie til 1,00 kr. pr. aktie i foreløbig 2015 og 2016. Samtidig afskaffes en fast udbytteprocent.

Sverige

 • Forretningen TDC Sverige sættes reelt til salg, selv om TDC ikke skilter med mulige købere.

Norge

 • Kunder i kabel-tv-selskabet Get vil fremover få tilbudt mobilløsninger.

Vagn Sørensen medgiver, at TDC er udfordret. Men han forklarer først og fremmest det atypiske udvalg med, at der er kommet nye folk i bestyrelsen med stor erfaring fra televerdenen.

»Da den forandring, som TDC er i færd med at gennemgå i et udfordrende marked, er særdeles omfattende og krævende, føltes det naturligt at aktivere ekspertisen i bestyrelsen til at støtte ledelsen med eksekveringen af strategien,« siger Vagn Sørensen.

TDC har helt grundlæggende strukturelle problemer, så bestyrelsen er simpelthen nødt til at gøre det her, fordi de ikke tror på, at ledelsen kan løse problemerne.

Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet

Morten Imsgard ser dog mere ordningen med en 'støttepædagog' som et forsøg fra bestyrelsen på at vise handling overfor ejerne, som det seneste år har været vidne til en aktiekurs i frit fald og senest en solid rundbarbering af udbyttet. Alene det sidste har her og nu kostet de godt 44.000 aktionærer 1,2 mia. kr.

»Derfor er det et fint signal at sende, inden man skal stå skoleret overfor ejerne på generalforsamlingen,« siger Mortens Imsgard og fortsætter:

2016-forventninger
TDC forventer i 2016 at lande:
 • En indtjening på omkring 8,8 mia. kr. mod 9,8 mia. kr. i 2015
 • En fri pengestrøm på omkring 1,9 mia. kr. mod 3,2 mia. kr. i 2015
 • En udbyttebetaling på 1,00 kr. pr. aktie - det samme som i 2015 efter at TDC har netop har sløjfet anden del af 2015-betalingen på 1,50 kr. pr. aktie.

»For TDC-aktionærer er der tale om et godt skridt ud fra en betragtning om, at jo flere, der er 100 pct. fokuseret på, at TDC skal eksekvere på den nye strategi, desto mere sikker kan ejerne være på, at der vil ske forbedringer,« siger Mortens Imsgard.

Foreløbig er planen, at det nye udvalg skal virke i 2016 og måske en del af 2017, lyder meldingen.

TDC afvikler generalforsamling i København den 10. marts.

BRANCHENYT
Læs også