Serier
0

Tidligere toppolitiker kanaliserede penge ud til svindelsigtet advokat

Den tidligere toppolitiker for De Konservative Niels Ahlmann-Ohlsen lånte 1,6 mio. kr. af svindelramt selskab og gav pengene videre til selskabets direktør, Susanne Fryland.

Schlüter-sagen
Niels Ahlmann-Ohlsen er tidligere konservativ toppolitiker. Nu er han hvirvlet ind i skandalen om svindel med Copydan-penge i Johan Schlüter Advokatfirma. Foto: Privat

Den tidligere toppolitiker for De Konservative Niels Ahlmann-Ohlsen har indtaget en ganske bemærkelsesværdig rolle i skandalen om påstået svindel med Copydan-penge i det nu krakkede Johan Schlüter Advokatfirma.

Ahlmann-Ohlsen har lånt millioner i det selskab, hvor svindlen skal være foregået, og i et enkelt tilfælde har han kanaliseret pengene videre til selskabets tidligere direktør, Susanne Fryland, der så vidt vides er den hidtil eneste sigtede i sagen.

Den tidligere politiker bekræfter således, at han i 2015 lånte 1,6 mio. kr. af Registrering Danmark, og at han straks gav pengene videre til Fryland som betaling af den gæld, han havde i hendes private selskab, Fryland ApS.

Schlüter-sagen
  • Tv- og filmproducenter hævder, at de er blevet snydt for 175 mio. kr. i Copydan-penge, som de har betalt Johan Schlüter Advokatfirma for at forvalte.
  • Advokatfirmaet havde lagt forvaltningen af Copydan-pengene ud et selvstændigt selskab, Registrering Danmark i Slagelse, under ledelse af advokatfirmaets partner og medejer Susanne Fryland.
  • Slagelse-selskabet havde samme ejerkreds som advokatfirmaet, nemlig de tre advokater Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland.
  • To af de tre, Schlüter og Halgreen, har beskyldt Fryland for at være skyld i svindelsagen, og de har anmeldt hende til bagmandspolitiet for underslæb.
  • En pengestrømsanalyse har konkluderet, at Registrering Danmark malkede tv- og filmproducenternes konti bl.a. gennem overfakturering, og at pengene blev brugt på bl.a. en række sideforretninger i Registrering Danmark og advokatydelser i advokatfirmaet.

Efterfølgende brugte Fryland pengene til at finansiere købet af et sommerhus og fire byggegrunde i Knebel på Djursland, fremgår det en redegørelse fra kurator i Frylands konkursbo, Boris Frederiksen, til kreditorerne.

Registrering Danmark var tidligere ejet af advokattrioen Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland, der også udgjorde ejerne bag Johan Schlüter Advokatfirma.

Da tv- og filmproducenternes brancheorganisation, Producentforeningen, opdagede, at Copydan-penge for et trecifret millionbeløb var forsvundet, overtog foreningen Registrering Danmark og opdagede et massivt pengeforbrug.

En revisionsundersøgelse afdækkede, at Registrering Danmark havde udbetalt lån for 7 mio. kr. til Ahlmann-Ohlsen uden sikkerhed. Derudover havde firmaet udbetalt konsulenthonorarer og afholdt omkostninger til kontorhold og en assistent.

Niels Ahlmann-Ohlsen mener, at hans rolle er uproblematisk, fordi han blot gjorde, som Fryland gav ham besked på, og han stillede ikke spørgsmålstegn ved instruksen.

»Jeg opfattede det ikke som et forsøg på at flytte penge fra et selskab til et andet. Jeg fik gælden nedbragt i Fryland ApS og påtog mig personligt gælden i Registrering Danmark, så det var ikke et ønske om at forsøge at løbe fra noget,« siger han.

Susanne Fryland har ingen kommentarer, mens advokat Rune Derno, der behandler Susanne Frylands konkursbo sammen med Boris Frederiksen, oplyser, at de er i gang med at undersøge forholdet.

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

Det du behøver at vide!
Modtag nyhedsbrevet Briefing og få hurtigt og nemt overblik over dagens væsentligste nyheder fra erhvervslivet – håndplukket af vores redaktion.
BRANCHENYT
Læs også