Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ejerfamilier forgyldt af børskomet

På få år er markedsværdien af Ambu firedoblet med milliardgevinst til følge for familien Hesse og Coloplast-rigmanden Niels Peter Louis-Hansen. Ejerne jubler.

Niels Peter Louis-Hansen ejer knap 16 pct. af aktierne i Ambu, som gennem de seneste tre år er mangedoblet i værdi. Louis-Hansen er også storaktionær i Coloplast. Pressefoto: Coloplast

Familien Hesse og Coloplast-ejeren Niels Peter Louis-Hansen kan notere sig en forrygende udvikling i deres investering i medicoselskabet Ambu.

I løbet af tre år er markedsværdien af selskabet således steget fra mindre end 2 mia. kr. til mere end 8 mia. kr. Med en samlet ejerandel på lidt mere end en fjerdedel er værdien af ejerfamiliernes aktieposter dermed steget med henved 1,7 mia. kr.

»Vi kan kun se positivt på, at firmaet har udviklet sig så godt,« siger familiemedlem Bjørn Ragle, der gennem et kvart århundrede repræsenterede Hesse-familien i Ambus bestyrelse indtil 2011.

Også storaktionær Niels Peter Louis-Hansen, bedst kendt som rigmanden bag Coloplast, er begejstret.

»Det er selvsagt flotte kursstigninger,« skriver han i en e-mail til Finans.

Ambu, der producerer hospitalsudstyr, blev børsnoteret i 1992, men levede gennem mange år en stille tilværelse på fondsbørsen.

I de senere år er der imidlertid kommet fuld fart på væksten, og omsætningen er på tre år blevet næsten fordoblet til knap 2 mia. kr. i 2014/15. Det har resulteret i en aktiekurs, der er galopperet i vejret.

»De har haft meget høj organisk vækst i de seneste år. Samtidigt er selskabet gået fra at være en lokal spiller på visse europæiske markeder til at være en global spiller,« siger Thomas Bowers, aktieanalytiker i Danske Bank.

En stor del af aktierne har siden stiftelsen tilbage i 1930’erne været ejet af stifter Holger Hesses efterkommere, som den dag i dag fortsat sidder på kontrollen gennem de stemmetunge a-aktier.

Det gælder de tre søstre Dorrit Ragle, Inga Kovstrup og Tove Hesse. De har alle tre givet aktier videre til enten børn eller børnebørn. Bl.a. fik Hannah og Simon Hesse i 2012 overdraget lidt mere end 1 pct. af aktierne hver. Det gør, at de to aktionærer i dag hver især er gode for mere end 100 mio. kr.

Ambu-topchef Lars Marcher er glad for at have været med til at gøre aktionærerne rigere.

»Ambu er i dag en pænt værdisat virksomhed, fordi vi er i stand til at vise vækstrater og fremtidige perspektiver, som er ganske positive i forhold til gennemsnittet,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også