Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Momsopgør gør det dyrere for virksomheder at sende pakkepost

Det vil koste Post Danmark et treciftet millionbeløb, at Skat vil afskaffe særlig momsordning for virksomheder, der bruger Post Danmark til at levere pakker. Godt for konkurrencen, mener Dansk Erhverv, mens Post Danmark raser.

Skat vil fjerne en særlig momsordning for Post Danmarks kunder, men det kommer til at koste millioner for det statsejede postselskab Foto: Bo Nymann

Det skal være slut med momsfri fragt for virksomhederne, som sender pakker til kunder med Post Danmark.

Skat har i januar sendt et udkast til en ny regel på porto-området i høring. Reglen vil fra 1. august i år afskaffe e-handelsvirksomheders momsfrie levering med Post Danmark. Selvom det nu bliver dyrere for virksomheder at sende pakker, er det til fordel for konkurrencen, mener Dansk Erhverv.

Farvel til portoudlægsregel
  • Skat vil pr. 1 august 2016 afskaffe den såkaldte portoudlægsregel.
  • Dermed vil Skat ophæve virksomhedernes mulighed for at anvende momslovens særlige udlægsregler ved forsendelse til kunder.
  • Skat vurderer, at der ikke længere er grund til at opretholde undtagelsen, fordi der er sket en liberalisering af markedet for pakkeporto.
  • Regelændringen er pt. sendt i høring.
  • Hvis Skats forslag vedtages i sin nuværende form, skal virksomheder efter 1. august 2016 anvende momslovens almindelige regler ved beregning af fragtomkostninger, uanset hvilken pakkedistributør, de benytter.
  • Der er tale om et såkaldt styresignal, hvilket betyder, at det Skat selv, der tager den endelige beslutning om vedtagelse af den nye momsregel.
  • Post Danmark forventer, at selskabet vil tabe et trecifret millionbeløb årligt, hvis Skat gennemfører afskaffelsen af momsreglen.

»Tiden er løbet fra særordningen. Førhen var det stort set kun Post Danmark, der leverede, men nu har vi en branche for udbringning af pakker med mange flere virksomheder, hvor kun Post Danmark er momsfritaget, og der giver det ikke længere mening. Nu får vi en mere lige konkurrencesituation,« mener markedschef Jakob Tietge.

Men tiltaget vil svække Post Danmarks omsætning med et trecifret millionbeløb, oplyser selskabet. Her ryster man på hovedet af konkurrenceargumentet.

»Det vil få store konsekvenser for vores økonomi, hvis vores kunder er tvunget til at betale moms for fragt, og det vil betyde dårligere konkurrenceevne og faldende omsætning,« siger kommunikationsdirektør i Post Danmark, Morten O. Nielsen, der mener tabet lander på over 150 mio. kr. årligt.

Jeg mener ikke, man skal afskaffe reglen.

Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti

Han peger samtidig på, at regningen i sidste ende lander hos de mange danskere, der i dag handler på nettet.

Ifølge Skat skal momsreglen sløjfes, fordi virksomhederne har stort bøvl med at administrere ordningen, men det afviser både DI og e-handelsvirksomhedernes brancheforening FDIH, der i et høringssvar til Skat opfordrer til at bibeholde ordningen.

I Dansk Folkeparti bekymrer Skats tiltag transportordfører Kim Christiansen.

»Jeg mener ikke, man skal afskaffe reglen. Vi står over for at lave ny postlov, og jeg frygter, at så kommer Skat bagefter og fjerner reglen og påfører Post Danmark et minus på i størrelsesordenen 150 mio. kr. årligt. Så spilder vi vores tid,« siger Kim Christiansen.

Han har nu stillet spørgsmål til både transportministeren og skatteministeren for at få dem til at forholde sig Skats indhug i økonomien i Post Danmark, som staten ejer 40 pct. af. Transportminister Hans Christian Schmidt vil derfor ikke at kommentere sagen nu.

»Vi er ved at udarbejde svar på disse spørgsmål. Jeg ønsker derfor ikke at kommentere sagen, førend disse spørgsmål er besvaret,« lyder det fra ministeren.

BRANCHENYT
Læs også