Serier

Er dette papiret, der viser, at Ditlev Engel vidste besked om spionprojekt i Indien?

Et internt dokument fra Vestas dokumenterer ifølge tidligere vicekoncernchef, at et hemmeligt spionprojekt var kendt af vindmøllekoncernens daværende topchef, Ditlev Engel.

Nørremark-Sagen
Ditlev Engel, tidl. topchef for vindmølleproducenten Vestas, skrev under på et papir, der ifølge Nørremark-lejren omtaler et hemmeligt spionprojekt i Vestas.  Arkivfoto: Michael Hansen

Et revisionsprotokollat underskrevet af Vestas' tidligere topchef Ditlev Engel kan få en fremtrædende rolle, når Vestas onsdag tørner sammen med den tidligere finansdirektør og vicekoncernchef Henrik Nørremark ved retten i Aarhus.

Nørremark har stævnet Vestas med krav om udbetaling af løn for 8,5 mio. kr, bonus og aktieoptioner, fordi vindmøllekoncernen stoppede med at udbetale penge til ham i 2012 på baggrund af mistanke om urent trav.

Vestas beskyldte Nørremark for at have overført 141 mio. kr. til den indiske samarbejdspartner, RRB Energy, uden at få noget til gengæld og bag om ryggen på både bestyrelsen og topchef Ditlev Engel.

Nørremark har fastholdt, at pengene blev overført som led i et spionprojekt rettet mod kinesiske vindmølleproducenter, hvilket var kendt af bl.a. Ditlev Engel, og Nørremark finder bl.a. støtte til dette i et revisionsprotokollat fra 2012.

Protokollatet er lavet til bestyrelsen i Vestas' datterselskab, Wind Power Invest A/S, og det omtaler bl.a. en investering i et RRB-selskab på 78,8 mio. kr. som »projektet i Indien«.

Ditlev Engel var medlem af bestyrelsen i selskabet og underskrev papiret i 2012.

Henrik Nørremarks advokat, Finn Schwartz, vil ikke kommentere sagen, inden den begynder i retten onsdag, men han har tidligere omtalt det over for Finans således:

»Hvis man skal bevise, at Vestas ikke anede et klap, så har man altså et problem, når der ligger er protokollat, som selveste direktøren har underskrevet.«

Ditlev Engel skriver i en SMS, at sagen skal føres i retten og ikke i medierne.

»Såfremt jeg måtte få spørgsmål om dette, når jeg skal vidne i sagen inden længe, så svarer jeg meget gerne på det«, skriver han.

Protokollatet peger i samme retning som en række interne arbejdspapirer, dagbladet Børsen omtaler tirsdag.

Ifølge disse blev Vestas' bestyrelse i 2012 informeret om, at koncernen siden 2009 havde overvejet muligheden for at lade en tredjepart købe vindmøller af konkurrenter for at lure dem af, og at RRB havde indhentet tilbud fra kinesiske producenter.

Læs også
Top job