Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Milliarderne fosser ud af telebranchens kæmper

Telia, Telenor og TDC har netop lukket regnskabsbøgerne for 2015. Det skete med milliardnedskrivninger efter et år med blodig priskrig og en kuldsejlet fusion mellem Telia og Telenor.

Virksomheder og private er er vilde med mobiltelefoni, men det betyder ikke, at telebranchens kæmper vælter sig i penge. 2015 har ikke været et jubelår, lyder det fra Teleindustrien. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Det er ikke sjovt at drive teleselskab i Danmark. Telia, Telenor og TDC lukker og slukker for 2015 med nedskrivninger på i alt 7,8 mia. kr.

»Vi kan vist godt konstatere, at 2015 ikke har været et jubelår,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Telekæmpernes nedskrivninger

2015-regnskaber

  • TDC: Nedskrivninger på 4.618 mio. kr. - heraf 3,9 mia. kr. på erhvervsforretningen.
  • Telenor Danmark: Nedskrivninger på 1.638 mio. kr.
  • Telia Danmark: Nedskrivninger på 1.520 mio. kr.

Både Telenor og Telia henviser i nedskrivningerne til de skrinlagte fusionsplaner mellem de to selskabers danske forretninger.

I finanskredse forklares milliardnedskrivningerne med flere års forfejlet priskrig på først og fremmest mobilmarkedet. En priskrig der efterhånden har presset indtjeningen så langt ned, at alle har mistet troen på, at de bogførte værdier kan forsvares krone til krone.

»Selskaberne har skubbet regningen for flere års mobilkrig foran sig, og nu kan man ikke skubbe den længere,« siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank.

Vi kan vist godt konstatere, at 2015 ikke har været et jubelår.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien

At krisen kradser understreges af et kig på de tre største selskabers indtjening på den daglige drift i privat- og erhvervsforretningen. I 2015 blev den rundbarberet med 1,3 mia. kr. svarende til et fald på tæt ved 10 pct.

»Som industri er vi selv ude om det. På fem år har vi taget 5 mia. kr. ud af mobilomsætningen, uden at der er flyttet nævneværdige markedsandele,« siger Jesper Hansen, adm. direktør i Telenor Danmark.

Selv om nedskrivninger først og fremmest gør ondt på papiret, gemmer de milliardstore lussinger på mere dårligt nyt. For problemerne slutter nemlig ikke med nedskrivningerne, påpeger Alm. Brand Markets.

»Det står indtjeningsmæssigt grelt til på det danske telemarked. Det gør det nu og her, men det vil det også gøre på sigt,« siger Michael Friis, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

Selskaberne har skubbet regningen for flere års mobilkrig foran sig, og nu kan man ikke skubbe den længere.

Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank

Meldingen forklares især med den aflyste fusion mellem Telia og Telenors danske forretninger, der efterlader telemarkedet i en fastlåst situation med fire selskaber med eget mobilsendenet og en buldrende priskrig.

»Problemet er, at der er for få danskere til, at det er rentabelt for fire teleselskaber at drive forretning i Danmark. Så er den ikke længere,« siger Mortens Imsgard.

Efter et opslidende 2015 har Telia og Telenor nedskrevet de danske forretninger med i alt 3,2 mia. kr., mens en skrantende erhvervsforretning står bag størstedelen af TDC A/S 's nedskrivninger på i alt 4,6 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også