Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flygtninge-job sætter danske virksomheder i nyt dilemma

Flere danske virksomheder er for nylig blevet ramt af kritik for at ansætte flygtninge frem for danske ledige. Det er de første spæde tegn på en ny konflikt på arbejdsmarkedet, der risikerer at spolere integrationsindsatsen, advarer ekspert.

Kritiske røster mod danske virksomheders integrationsindsats kan risikerer at spolere  Foto: Rune Arrestrup Pedersen

Der er optakt til ballade på det danske arbejdsmarked i takt med, at flere virksomheder forsøger at leve op til regeringens opfordring til at ansætte flygtninge.

Dynegiganten Jysk er for nylig blevet kritiseret i fagbladet 3F for at ansætte flygtninge frem for ledige danskere, og det førte til stærke reaktioner på Facebook.

Per Christensen, formand i landets største fagforening, 3F, mener ikke, at flygtninge skal have særbehandling.

»Det er stærkt betænkeligt, hvis man ser på hele flygtningesituationen ud fra en værdikamp og vælger at skubbe rigtig mange helt almindelige ansøgere til side for alene at ansætte flygtninge. Virksomhederne skal være rummelige, men ikke for enhver pris,« siger Per Christensen.

Jysk overvejer modsat, om man nu vil spille med på integrationsindsatsen.

»Hvis man skal trækkes igennem en shitstorm, giver det ikke meget lyst og energi til at hjælpe med at løse de udfordringer. Så spørger man sig selv, om det er det værd,« siger kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen.

Carsten Koch, formand for den forrige regerings kommission for bedre beskæftigelse, forklarer, at debatten om virksomheders ansættelse af flygtninge er en ny tendens på arbejdsmarkedet.

»Det er helt klart et nyt aspekt, som vi bliver nødt til at forholde os til. Vi kan ikke undgå, at der kommer denne slags konflikter, medmindre man i trepartsforhandlingerne finder frem til nogle hug- og stikfaste modeller, og det kan man godt tvivle på overhovedet kan lade sig gøre,« siger han.

NCC er en af de virksomheder, der blevet trukket ind i debatten på Facebook.

»Vi er godt klar over, at det er et politisk anspændt emne. Skismaet vil altid opstå, at nogle mener, vi burde hjælpe andre grupper i stedet, men hvis ikke vi tager de her opgaver, så bliver de ikke løst,« siger Peter Jonasen, direktør for Business Support i NCC.

Også i Ikea Danmark er man på stikkerne.

»Jeg kan godt være bekymret for, at der kan komme en storm mod os, hvor folk spørger, hvorfor tager I flygtninge i stedet for danskere? Men det er vigtigt at forstå, at det ikke er ordinære job, men særlige ordninger,« siger adm. direktør, Dennis Balslev.

BRANCHENYT
Læs også