Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Skatteminister undlod at fortælle om ulovligheder i Skat

Sidste år opsagde Skat aftaler med tre banker om refusion af udbytteskat, fordi de var ulovlige. Det var bare ikke den forklaring, som Folketinget fik.

Skattesvindel for milliarder
Skatteminister Karsten Lauritzen afkræves en forklaring på, hvorfor han sidste år undlod at fortælle Folketingets Skatteudvalg om ulovligheder i Skat.  Foto: Lars Krabbe

Flere skattepolitiske ordførere angriber skatteminister Karsten Lauritzen (V) for at have fortiet væsentlige oplysninger om skandalen om milliardsvindel i Skat over for Folketinget.

Ifølge en ny rapport fra Rigsrevisionen opdagede Skat sidste efterår, at aftaler med tre banker om refusion af udbytteskat var ulovlig, og derfor blev de opsagt.

Men det var ikke den forklaring, som ministeren gav Folketingets skatteudvalg i oktober, da han blev bedt om at redegøre for ordningen.

Dengang forklarede ministeren opsigelserne med, at Skat havde besluttet at kræve dokumentation for, at der også var grundlag for at udbetale refusion.

De modstridende oplysninger er stærkt overraskende for flere skattepolitiske ordførere, der kræver en forklaring.

SF's Lisbeth Bech Poulsen vil kræve Karsten Lauritzen i samråd for at få en forklaring, og hun kalder på forhånd sagen »meget alvorlig«.

»Jeg synes ikke, han har levet op til sine forpligtelser som minister,« siger hun.

Samme toner lyder fra Martin Lidegaard fra de radikale:

»Jeg er stærkt overrasket, og vi kommer til at spørge ministeren, om det ikke er direkte vildledning af Folketinget, og hvad forklaringen er på det,« tilføjer han.

Også Alternativet og Dansk Folkeparti kræver en forklaring fra skatteminister Karsten Lauritzen, der sender aben videre til Skat.

Skattesvindel for milliarder
  • Bagmandspolitiet efterforsker en sag, hvor et netværk af udenlandske selskaber tilsyneladende har drænet statskassen for 9,1 mia. kr.
  • Selskaberne hævdede, at de var aktionærer i danske, børsnoterede virksomheder, og har krævet refusion af udbytteskat i henhold til internationale skatteaftaler.
  • Efter et tip fra en udenlandsk myndighed opdagede Skat, at refusionerne er udbetalt på baggrund af forfalskede bilag.

»Som det fremgår af svaret, har jeg videregivet de oplysninger, jeg har modtaget fra Skat,« oplyser han i en email.

Han henviser desuden til, at skatteudvalget blot havde bedt om en redegørelse af bankordningen og således ikke spurgte specifikt ind til opsigelsen af aftalerne:

»Det, der bliver spurgt til i spørgsmålet, er ikke opsigelsen af bankordningen, men noget andet, og det svarer Skat på. Men jeg tager til efterretning, at ordførerne godt kunne tænke sig et højere oplysningsniveau i det her spørgsmål. Og det vil jeg så videregive til Skat.«

Skat har foreløbigt gjort tabet fra den formodede udbyttesvindel op til 9,1 mia. kr. Denne svindel er ikke sket gennem bankordningen, men Skat undersøger alligevel, om der også kan være sket svindel under denne.

BRANCHENYT
Læs også