Serier

Bagmandspolitiet sigter topadvokater i gigantsag om svindel med Copydan-penge

Schlüter-sagen

To advokater beskyldte en tredje for at være skyld i en påstået svindelsag om 175 mio. kr. Nu er de selv blevet sigtet.

Johan Schlüter er gået personligt konkurs og nu også sigtet på grund af sagen om påstået svindel med Copydan-penge.  Foto: Lars Krabbe

Efter et halvt års efterforskning har bagmandspolitiet udvidet antallet af sigtelser i en sag om påstået svindel med Copydan-midler til også at omfatte de to topadvokater Johan Schlüter og Lars Halgreen.

Det bekræfter advokaterne selv over for Finans.

Tv- og filmproducenter hævder sig snydt for 175 mio. kr. i Copydan-penge, som de i årevis betalte Johan Schlüter Advokatfirma for at forvalte.

Schlüter-sagen
  • Tv- og filmproducenter hævder, at de er blevet snydt for 175 mio. kr. i Copydan-penge, som de har betalt Johan Schlüter Advokatfirma for at forvalte.
  • Advokatfirmaet havde lagt forvaltningen af Copydan-pengene ud et selvstændigt selskab, Registrering Danmark i Slagelse, under ledelse af advokatfirmaets partner og medejer Susanne Fryland.
  • Slagelse-selskabet havde samme ejerkreds som advokatfirmaet, nemlig de tre advokater Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland.
  • To af de tre, Schlüter og Halgreen, har beskyldt Fryland for at være skyld i svindelsagen, og de har anmeldt hende til bagmandspolitiet for underslæb, men bagmandspolitiet har sigtet alle tre advokater i sagen.
  • En pengestrømsanalyse har konkluderet, at Registrering Danmark malkede tv- og filmproducenternes konti bl.a. gennem overfakturering, og at pengene blev brugt på bl.a. en række sideforretninger i Registrering Danmark og advokatydelser i advokatfirmaet.

Da sagen kom frem i sommer, beskyldte Schlüter og Halgreen den tredje medejer af advokatfirmaet, Susanne Fryland, for at være eneansvarlig for skandalen, og Fryland blev sigtet for underslæb i september sidste år.

Fryland var direktør i Slagelse-selskabet Registrering Danmark, som advokatfirmaet havde uddelegeret Copydan-forvaltningen til, men Registrering Danmark kanaliserede store summer til advokatfirmaet.

Hverken Schlüter, Halgreen eller bagmandspolitiet vil svare på, hvad de to advokater præcis er sigtet for, men Halgreen oplyser, at det er sket i forbindelse med, at han er blevet indkaldt til afhøring.

»Jeg er i den forbindelse helt standardmæssigt i sager af denne karakter formelt blevet sigtet, således at jeg i henhold til retsplejelovens regler bl.a. har ret til en beskikket forsvarer«, skriver han i en email.

Han tilføjer, at han ikke har mulighed for at udtale sig yderligere om sagen, fordi han endnu ikke har modtaget bagmandspolitiets efterforskningsmateriale.

Jeg har aldrig i mit liv snydt nogen. Tværtimod har jeg hele livet bygget min forretning op på troværdighed.

Johan Schlüter, tidligere advokat og medejer af Johan Schlüter Advokatfirma

Johan Schlüter bekræfter også sigtelsen, og fastholder at han ikke har gjort noget forkert.

»Jeg har aldrig i mit liv snydt nogen. Tværtimod har jeg hele livet bygget min forretning op på troværdighed«, skriver han i en email.

Politiet rejser sigtelser, når det vurderes, at en person kan have begået noget strafbart, og det er en retssikkerhedsmæssig beskyttelse, der f.eks. giver personen ret til en forsvarer og ret til ikke at afgive forklaring.

Hos Producentforeningen, der meldte sagen til politiet i sommer, kalder direktør Klaus Hansen skridtet for »en milepæl i sagen«.

»Det bekræfter vores opfattelse af, at det ikke bare handler om en enkelt person i Slagelse,« siger han.

Ifølge statsadvokat Morten Jakobsen forventer bagmandspolitiet at tage stilling til en evt. tiltale i løbet af »nogle måneder«.

BRANCHENYT
Med Mine nyheder kan du følge din virksomhed og branche. Kom i gang her.
God fornøjelse!
Mine nyheder
Rediger

Vi har ikke publiceret nogle artikler fornyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.