Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Shell og Mærsk opgiver dansk oliejagt

Shell ville ikke stille en afgørende garanti, og derfor kommer hverken Shell eller Mærsk til at lede efter olie i den nye efterforskningsrunde.

Oliekrise i Nordsøen
Shell har ikke kunnet blive enige med Energistyrelsen, og det betyder, at hverken Shell eller Mærsk deltager i den nye oliejagt i Nordsøen. Foto: Maersk Oil

De to største aktører i den danske del af Nordsøen har droppet deres ansøgninger om at gå på oliejagt i nye felter.

Shell og Mærsk har sagt nej tak til fire licenser, som de sammen havde ansøgt om. Baggrunden er ifølge Finans' oplysninger, at Shell ikke har villet acceptere myndighedernes krav om en øget garantistillelse. Det har igen fået Mærsk til at trække sig, da de ikke ville stå alene tilbage med investeringen.

»Det er uheldigt, at Shell og Mærsk - som vi kender som store spillere i Nordsøen - ikke er med,« siger direktør Martin Næsby fra brancheorganisationen Olie Gas Danmark.

For dermed går den trængte branche glip af store investeringer, og staten mister mulige fremtidige skatteindtægter.

»Det er bekymrende, at de store upstreamselskaber ikke engagerer sig,« siger Ole Ingrisch, havnedirektør i Esbjerg.

Ifølge Finans' oplysninger har uenighederne mellem Shell og Energistyrelsen gået på, at olieselskaberne modsat tidligere er blevet pålagt at stille en garanti, så moderselskaberne hænger på regningen, hvis der eksempelvis opstår et olieudslip.

Det har fået Shell til at sætte hælene i.

»Shell har aldrig villet stille med en garanti fra deres moderselskab. Det er en principiel holdning, og i andre licenser er det også blevet klaret med en alternativ form for sikkerhedsstillelse,« forklarer en kilde med tæt kendskab til processen.

»Der blev forsøgt flere andre muligheder - herunder en moderselskabsgaranti med en øvre grænse - men det kunne heller ikke accepteres,« siger en anden kilde tæt på processen.

Både Shell og Mærsk skriver i en mail til Finans, at de ikke »kommenterer på en lukket budrunde« men bekræfter, at ingen af selskaberne har fået en licens. De skriver samtidig, at de som udgangspunkt gerne vil investere, »såfremt der er tilstrækkeligt økonomisk grundlag for det«.

I Energistyrelsen ærgrer man sig.

»Vi havde gerne set, at også Mærsk og Shell var med på listen over deltagerne i de kommende syvende runde af tilladelser. Det er imidlertid selskabernes egen beslutning, om de vil tage imod de tilbudte tilladelser under de givne vilkår,« siger pressechef Ture Falbe-Hansen fra Energistyrelsen.

BRANCHENYT
Læs også