Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dansk eksport af luksusvare styrtdykker

Minkskind har i en årrække forgyldt både avlerne og Danmarks eksportstatistik. I år bliver pynten pillet af branchen - eksporten ventes halveret.

Den danske eksport af minkskind ventes i år at falde med 5 mia. kr. eller cirka 45 pct.

Værdien af den danske minkeksport ventes i år at styrtdykke. Hos verdens største auktionshus for minkskind, Kopenhagen Fur, lyder vurderingen, at værdien af eksporten næsten vil blive halveret.

»Hvis de prisniveauer, vi har set på årets første to auktioner fortsætter, vil eksporten falde fra 11 mia. kr. i 2015 til omkring 6 mia. kr. i år,« siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur og for Dansk Pelsdyravlerforening.

Det store fald i værdien af eksporten er en direkte konsekvens af, at der på verdensplan bliver produceret alt for mange minkskind. Det har udløst voldsomme prisfald, og de danske minkskind er de seneste måneder handlet til priser omkring 225 kr., hvilket efterlader alle danske minkavlere med underskud. Tidligere år har priserne været helt oppe på 600 kr.

Dansk minkproduktion
  • Der er omkring 1.450 minkavlere i Danmark.
  • De producerer årligt cirka 18 mio. minkskind og tegner sig dermed for omkring 22 pct. af den globale produktion.
  • De danske minkavlere ejer Kopenhagen Fur, som er verdens største auktionshus for minkskind.
  • Den danske eksport af minkskind har i perioder haft en værdi af over 10 mia. kr., men ventes i år at falde til 6 mia. kr.
  • Minkskind tegner sig for cirka 30 pct. af Danmarks eksport til Kina / Hongkong.
  • 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark

De store prisfald rammer minkavlerne på et tidspunkt, da branchen i forvejen er rystet af et kæmpe udbrud af den frygtede minksygdom plasmacytose. Som det eneste land i verden har Danmark hidtil været stort set fri for plasmacytose, men sygdommen har på få måneder spredt sig til næsten 20 pct. af de danske minkfarme.

»Kombinationen af sygdomsudbruddet og de lave skindpriser får nu en del minkavlere til at træde på bremsen. Vi vil sandsynligvis se den danske produktion af skind falde 10-15 pct. i år. Det er et overraskende stort fald, som skyldes, at branchen er ramt af flere ulykker på en gang,« vurderer Tage Pedersen.

Han understreger, at produktionen i andre lande ventes at falde endnu mere i år - formentlig 20-25 pct. Den danske produktion falder mindre end gennemsnittet, fordi de danske skind er af højere kvalitet og derfor sælges til højere priser.

På landbrugets rådgivningscenter, Seges, lyder vurderingen, at de danske minkavlere i år i gennemsnit vil få underskud på 264.000 kr. på driften. Dette resultat forudsætter dog, at skindpriserne stiger betydeligt på de kommende auktioner.

»De danske minkavlere skal i gennemsnit have omkring 315 kr. pr. skind, før økonomien balancerer og der er råd til løn til ejeren og forrentning af egenkapitalen. Generelt er de danske minkavlere dog velkonsoliderede og godt rustede til at klare sig gennem krisen, som vi venter bliver forholdsvis kortvarig,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges.

Karl-Ole Andersen er en af de minkavlere, der nu justerer produktionen ned.

»Der har været udbrud af plasmacytose på den ene af mine bedrifter, så den er blevet tømt for dyr og rengjort. Nu er der sat nye mink ind på farmen, men jeg fylder den ikke helt op. Det er jo ikke så sjovt at producere med underskud, og banken er meget bekymret,« fortæller minkavleren fra Himmerland.

BRANCHENYT
Læs også