Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervskæmper spilder millioner på værdiløse energisyn

Landets største virksomheder pålægges nu at bruge millioner på et særligt energisyn. Spild af penge og tid, lyder kritikken fra DI og Dansk Erhverv. EU’s skyld, siger det fra klima- og energiministeren.

It-firmaet Atea er en af de virksomheder, der de seneste måneder har gennemført et nyt lovpligtigt energisyn. I alt ventes omkring 500 store virksomheder at være omfattet af de nye EU-regler, som DI og Dansk Erhverv kritiserer hårdt.

Spild af penge, tid og ressourcer. Erhvervslivets kritik af et nyt obligatorisk energisyn for Danmarks omkring 500 største virksomheder er hård.

»Når vi ringer rundt til vores medlemmer, svarer fire ud af fem, at energisynet er en død omkostning, som de ikke regner med at få noget ud af,« siger Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef i Dansk Erhverv.

Energisyn af store virksomheder
  • EU-regler betyder, at virksomheder med mere end 250 ansatte fra december 2015 har fået pligt til at gennemføre et energisyn hvert 4. år.
  • Energistyrelsen skønner, at godt 500 danske virksomheder er omfattet af de nye regler.
  • Energisynet skal gennemføres af særligt udpegede eksterne energikonsulenter. Udgiften afholdes af virksomheden.
  • Energisynet indebærer ikke krav om handling, men EU-Kommissionen håber, at rapporten fra energisynet vil få virksomhederne til at høste de blotlagte gevinster.
  • Erhvervslivet havde oprindelig frist til den 1. marts til at få gennemført et energisyn. I dag har mindre en halvdelen af de 500 berørte virksomheder gennemført det lovpligtige energisyn.
  • Energisynet er en udløber af EU’s energieffektivitetsdirektiv, der har som mål, at EU når sit CO2-mål i 2020, samtidig med at EU’s virksomheder får en øget konkurrenceevne.

Energisynet indebærer, at virksomhederne skal betale for, at eksterne energikonsulenter laver en rapport, der viser, hvordan den dyre energi bruges. Noget, som virksomhederne udmærket er klar over i forvejen, lyder det hovedrystende fra industriens interesseorganisation, DI.

»Tiltaget og udgiften skal ses i forhold til, at virksomhederne i årevis har haft fokus på energieffektiviseringer i jagten på en øget konkurrenceevne. Derfor er spørgsmålet, om tiltaget er spild af tid og penge,« siger Troels Ranis, underdirektør i DI.

Vi er naturligvis opmærksomme på, at det ikke skal være byrdefuldt at være virksomhed i Danmark, men reglerne om energisyn udspringer fra EU-regler.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V)

Det obligatoriske energisyn er et resultat af nye EU-regler, som fastslår, at virksomheder med mere end 250 ansatte hvert fjerde år skal udfærdige en energirapport, der gør status over, hvordan virksomhedernes energi bliver brugt.

Men det er ren galimatias, lyder det fra Liberal Alliance, der udmærket forstår erhvervslivets sure opstød.

»Det er absurd, at virksomheder skal bruge måske 1 mio. kr. på at blive opmærksom på deres energiregning. Med verdens dyreste energi skal erhvervslivet nok selv kunne finde ud af at spare de steder, der giver mening,« siger klima- og energiordfører Villum Christensen (LA).

Når vi ringer rundt til vores medlemmer, svarer 4 ud af 5, at energisynet er en død omkostning, som de ikke regner med at få noget ud af.

Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef i Dansk Erhverv

Selv om erhvervslivet giver det nye energisyn dumpekarakter, mener klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt, at det er værdifuldt for virksomheder at have fokus på deres forbrug og energiregning.

»Vi er naturligvis opmærksomme på, at det ikke skal være byrdefuldt at være virksomhed i Danmark, men reglerne om energisyn udspringer fra EU-regler, som alle EU-lande skal følge,« siger Lars Christian Lilleholt.

Fristen for at gennemføre det lovpligtige energisyn udløb officielt den 1. marts. Foreløbig har knap 200 af Danmarks største virksomheder betalt for et energisyn.

BRANCHENYT
Læs også