Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Flere danskere vil være deres egen chef

Der er sket en markant stigning i CVR-registreringer de seneste to år i Danmark. Og det er særligt de unge, der banker liv i iværksættergejsten

Stephanie Skov er en af dem, der satser på at få succes med egen virksomhed. Hendes selskab, Floating Grip, sælger beslag til spillekonsoller. Nye tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at flere og flere danskere starter egen virksomhed.  Foto: Stine Bidstrup

Flere og flere danskere vælger i dag at starte egen virksomhed. Der er i hvert fald sket en markant stigning i antallet af CVR-registreringer fra 2013 til 2015. Således var der 50.955 registreringer i 2013 og hele 60.180 i 2015 – en stigning på næsten 20 pct.

Det viser tal fra Erhvervstyrelsen.

Bag de høje tal gemmer sig en indikation af, at krisen for alvor er ved at slippe det danske land. Det mener chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Nicolai Hellmann, der dog også peger på en anden faktor.

Flere CVR-registreringer

• Tallene er trukket fra CVR registret og dækker over etablering af nye virksomheder, virksomhedsformskifte, genstarter og omregistrering mv. i eksisterende virksomheder.

• Tallene er afgrænset fra at indeholde virksomheder indenfor markedsmæssige erhverv, hvilket betyder, at enkelte virksomhedsformer og brancher ikke er inkluderet så som erhvervsdrivende fonde, offentlige- og kommunale enheder, forsvar og socialsikring og statsstøttede virksomheder. Kilde: Erhvervstyrelsen

For i januar 2014 blev det med en ny selskabsform – de såkaldte iværksætterselskaber – muligt at oprette et selskab med en enkelt krone i startkapital. Og det kan have fået et stigende antal danskere til at kaste sig ud i iværksætterdrømmen:

»Muligheden for at oprette IVS-selskaber kan forklare en del af stigningen, men vi har endnu ikke de konkrete tal for iværksættere for perioden. Vi forventer dog en stigning, da antallet af iværksættere og CVR-registreringer de seneste år har fulgtes ad,« siger Nicolai Hellmann.

Engang krævede iværksætterdrømmen, at man havde haft en lang erhvervskarriere. Nu ser vi, de unge ikke engang når at komme i et lønmodtager job.

Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab

Og noget kunne tyde på, at fingeren har ramt pulsen. For hos Fonden for Entreprenørskab oplever man, at Iværksætteri er blevet et ungdomsfænomen:

»Vi kan se, at det er iværksætterlysten blandt de helt unge, der banker tallene op. Engang krævede iværksætterdrømmen, at man havde haft en lang erhvervskarriere. Nu ser vi, de unge ikke engang når at komme i et lønmodtager job, men springer direkte ud i iværksætterlivet,« siger adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, Christian Vintergaard. 

At det netop er de unge mennesker, der i højere grad kaster sig direkte ud i at starte deres egen biks, er der en helt naturlig årsag til.

»Unge mennesker har en naturlig grund til at kaste sig ud i iværksætterdrømmen. De er i langt højere grad mere villige til at tage risici, da de ikke har de samme økonomiske forpligtelser,« siger arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Nana Wesley Hansen.

BRANCHENYT
Læs også