Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hjælp mændene før det er for sent

8. marts er kvindernes internationale kampdag. Manglende ligeløn og for få kvinder på topposter vil dominere mediebilledet, men tyder disse syv grafer på, at det er tid til at hjælpe mændene?

Der er fortsat forskel på mænd og kvinders lønniveau, uddannelse, karrierevalg og beskæftigelse, men der er tendenser i en mere lige retning.

Hvis kvinder arbejdede noget mere, lod børnene blive lidt mere i daginstitutionerne, valgte nogle løntungere uddannelser og tog job i det private i stedet for det offentlige, så kunne de skære store dele af den forskel, der er på lønforskellen og skævheden i lederstillinger. 
Det var nogle af konklusionerne i en undersøgelse, som en stribe fagforeninger lavede sidste år, der fandt, at mellem 4 og 8 pct. af lønforskellen mellem mænd og kvinder ikke kunne forklares med andet end selve kønnet.

I dag, 8. marts, er det kvindernes internationale kampdag, hvor især lønefterslæbet og chef-skævheden plejer at dominere diskussionen, når det handler om ligestilling mellem kønnene på arbejdsmarkedet.

Derfor kommer her syv grafer, der dels forklarer noget af forskellen, og dels kigger på den - for kvinderne - positive udvikling i retning af mere lige vilkår på de to områder, løn og ledelse, der fylder medierne i dag. Alle tal er fra Danmarks Statistik.

Mens kvinder sørger for, at hjemmet hænger sammen, så arbejder mænd langt mere end kvinder…

… hvilket bl.a. skyldes fordelingen af heltid- og deltidsstillinger…

…fordi kvinder - sat på spidsen - arbejder i deltidsstillinger i sundhedssektoren og andre steder i det offentlige. Deltid og offentlig ansættelse er væsentlige faktorer til lønforskellen, omend de ikke er de eneste.

Men på uddannelsesfronten er kvinderne ved at stikke afgørende af. Kigger man på mængden af akademikere, der de højest lønnede grupper på arbejdsmarkedet, har kvinder i perioden 2005-2014 årligt haft 10 pct. flere, der gennemførte en lang, videregående uddannelse. Totalt set er der kommet ca. 11.000 flere kvindelige end mandlige kandidater ud, og antallet af fuldførte, lange uddannelser var i 2014 hele 32,2 pct. for kvinder end i 2005, men kun 10,7 pct. for mænd. 

Og ser man mere specifik på topchef-uddannelserne - jura-, økonomi- eller cand.merc-studiet – er mændene stadigt foran, men kvinderne har sat en god spurt ind: 

Et af de steder, hvor kvinder stadigt er langt bagefter, er i gruppen af offentligt forsørgede. Fraregnet studerende (men inkl. de 37.000 på barsel) er der godt 100.000 flere kvinder på offentlig forsørgelse. Men kigger man i stedet på tendensen de seneste år, går det i den skæve retning for mænd og i den positive retning for kvinder...

…og de yngre generationer af kvinder har i  modsætning til de unge mænd knækket forsørgelseskurven…

… og når det gælder kontanthjælp, har kvinderne "overhalet" mændene. 

Oven i det er der adskillige undersøgelser og statistikker, der viser, at flere mænd end kvinder lever på bunden af samfundet. Mænd lever mere usundt, går mindre til læge, de dør fire år tidligere og er mere ensomme.

Måske kvinderne snart skal bruge 8. marts på at kæmpe for mændene?

BRANCHENYT
Læs også