Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Landbrugskrisen får EU-samarbejdet til at slå revner

EU's landbrugsministre samles mandag for at drøfte, hvordan landbrugskrisen skal håndteres. Med sig hjemmefra har de mere end 100 forslag, og der er lagt op til vild uenighed.

Franske landmænd har det seneste år talrige gange sat landet på den anden ende med demonstrationer. De er blevet belønnet med flere nationale støtteordninger til en værdi af mange milliarder kroner. Foto: Thibault Camus

Landbrugskrisen har det seneste år farvet bundlinjerne blodrøde på titusindvis af europæiske gårde. Mange landmænd tvinges til at gå fra hus og hjem på grund af de lave mælke- og svinepriser, og i en række EU-lande begynder politikerne nu at ryste på hånden.

I takt med, at landbrugskrisen forværres, vokser den politiske vilje til at genindføre støtteordninger, som kan mildne landbrugskrisen. Mandag samles EU's landbrugsministre i Bruxelles for at drøfte, hvordan landbrugskrisen skal håndteres, og ministrene har i alt mere end 100 forskellige forslag med hjemmefra. Det står på forhånd klart, at der vil være vild uenighed om, hvordan landbruget skal hjælpes.

Lande som Danmark mener, at EU skal fastholde den liberale kurs i landbrugspolitikken og lade markedskræfterne løse problemerne, mens lande som Frankrig møder op med et kæmpe katalog af forslag til, hvordan produktionen kan styres og markedskræfterne tøjles. Flere af forslagene kredser om at indføre mekanismer, som kan begrænse produktionen af mælk ved at give landmændene en økonomisk præmie (75 øre pr. liter) for at reducere produktionen.

»Vi vil slet ikke i den retning. Dansk landbrug og fødevareindustri skal kunne klare sig på markedsvilkår, og vores rolle som politikere er primært at sikre erhvervet konkurrencedygtige rammevilkår. Det vil være et kæmpe tilbageslag, hvis EU igen går ind og styrer udbuddet af forskellige fødevarer, og man skal være meget varsom med at indføre oplagringsordninger, som blot betyder, at man skubber problemerne foran sig,« mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han vil i stedet kæmpe for, at sikre erhvervet adgang til flere markeder.

I dansk landbrug støtter man grundlæggende den liberale kurs, men er samtidig bekymret for aktuelle tendenser til, at EU-samarbejdet slår revner, fordi flere og flere lande indfører nationale støtteordninger for landbruget.

Sådan en konkurrence mellem statskasser, er vi dømt til at tabe

Peder Philipp, formand Landbrug & Fødevarer, Kvæg

»Set med danske øjne vil det være det værst tænkelige, hvis EU's landbrugspolitik begynder at falde fra hinanden. Det vil åbne banen for et virvar af forskellige nationale støtteordninger, og sådan en konkurrence mellem statskasser er vi dømt til at tabe. Alle krisetiltag bør derfor styres af EU og gælde i alle medlemslande,« mener Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer. Kvæg.

Den franske regering har netop vedtaget endnu en national støttepakke til landbruget, som denne gang får skattelettelser på 3,8 mia. kr. Denne støtte kommer på toppen af andre - endnu større - hjælpepakker, som den franske regering vedtog i 2015. Samtidig har 14 EU-lande netop meddelt, at de nationalt vil benytte muligheden for at fordoble den krisestøtte, som EU-Kommissionen indførte for et halvt år siden. Danmark benytter ikke denne mulighed.

BRANCHENYT
Læs også