Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Jysk smykkefirma blev købt af rigmand: Satser på nyt væksteventyr

Pilgrim var nær bukket under, indtil en aarhusiansk rigmand kom forbi. Salget af firmaets smykker vokser hastigt og skal bl.a. bruges på at åbne nye butikker.

Annemette Markvad, medstifter og adm. direktør i Pilgrim, der har lagt krisesnakken bag sig og satser både herhjemme og i udlandet. Foto: Charlotte de la Fuente.

Den kendte smykkevirksomhed Pilgrim jagter igen vækst både herhjemme og internationalt.

Præcis et år efter at virksomheden blev købt af en af Aarhus’ rigeste mænd, Claus Hommelhoff, har Pilgrim lagt driften om og gør nu klar til at åbne flere butikker i både Danmark, Sverige og Tyskland.

Det fortæller medejer og adm. direktør Annemette Markvad.

»Alle vores butikker er over budget, og vi har tocifret vækst i både omsætning og resultat. Det giver mod på mere. Inden for et års tid kan vi sagtens have fem-seks butikker i Tyskland, og vi kigger også på Sverige,« siger Annemette Markvad.

Hun grundlagde Pilgrim i 1983 sammen med sin eksmand Thomas Adamsen. I dag sælger den Skanderborg-baserede virksomhed sine smykker til 50 lande, har 28 butikker herhjemme og en enkelt i Hamburg.

Fremgangen i Pilgrim står i skærende kontrast til de store problemer, der nær havde taget livet af virksomheden for knap to år siden.

I august 2014 tabte Pilgrim en voldgiftssag til en tidligere tysk partner, som krævede et tocifret millionbeløb. De penge havde Pilgrim ikke og måtte derfor gå i rekonstruktion.

Hvad er en rekonstruktion?
  • En person eller et selskab, der er insolvent, kan på begæring tages under rekonstruktionsbehandling.
  • Formålet med rekonstruktion kan være at udskille levedygtige virksomheder, at opnå en akkord, eller at afvikle en drift. Begæring om rekonstruktionsbehandling kan indgives af skyldneren selv (egenbegæring) eller af dennes kreditorer
Kilde: Domstol.dk

Claus Hommelhoff, der har tjent sine penge på fondsmæglerselskabet Formuepleje og gennem investeringer i ejendomme, trådte til og købte 49 pct. af aktierne i Pilgrim.

Samtidig indvilgede firmaets kreditorer i at slå 27 mio. kr. af deres tilgodehavender. Annemette Markvad og de øvrige ejere afskrev ligeledes et stort millionbeløb.

Jeg har aldrig været i tvivl om, at vi nok skulle klare os igennem modgangen. Der er så meget at kæmpe for. Potentialet er så stort.

Annemette Markvad, stifter og direktør i Pilgrim.

I dag er der kommet ro i butikken, forsikrer Annemette Markvad. Der er overskud måned for måned, og omsætningen i indeværende regnskabsår, der er fem måneder gammelt, ender i omegnen af 150 mio. kr.

Det er langt fra den halve milliard, som Pilgrim omsatte for i sine velmagtsdage. Men målet er at nå derop igen.

»Jeg har aldrig været i tvivl om, at vi nok skulle klare os igennem modgangen. Der er så meget at kæmpe for. Potentialet er så stort. Og vi har fundamentet til at vokse massivt i de kommende år,« siger Annemette Markvad.

Til formålet har Pilgrim lagt forretningsmodellen om, så der fokuseres mindre på salg til små selvstændige butikker og mere på salg til store kæder i Danmark og udlandet.

Desuden er firmaets smykker blevet »mere nordiske og minimalistiske,« siger Annemette Markvad, der står for firmaets seks årlige kollektioner.

Generelt er der en tendens til, at brandede smykker tager markedsandele. Det gælder også inden for det segment, som Pilgrim befinder sig i, og inden for forskellige prisklasser.

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Ambitionen om vækst i Danmark og udlandet er ikke urealistisk, mener Søren Løntoft Hansen. Han er senioranalytiker i Sydbank og følger udviklingen i smykkebranchen tæt.

»Generelt er der en tendens til, at brandede smykker tager markedsandele. Det gælder også inden for det segment, som Pilgrim befinder sig i, og inden for forskellige prisklasser,« siger Søren Løntoft Hansen.

»Til gengæld sælger Pilgrim ikke ægte smykker. Det gør det sværere at skabe en brandværdi, og konkurrencen er hårdere, fordi det er et lettere segment at komme ind i for andre aktører,« siger Sydbank-analytikeren.

I smykkebranchen skelnes der mellem ægte smykker (smykker i ægte guld, sølv mv.) og bijouteri/modesmykker, der er belagt med f.eks. guld eller sølv, men består af et andet materiale indenunder.

BRANCHENYT
Læs også