Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Vestas-chef Anders Runevad skifter kurs for at veksle milliardformuen til nye ordrer

Vestas har hidtil pure afvist at deltage i finansiering og udvikling af vindmølleprojekter. Men nu sadler topchef Anders Runevad om i jagten på nye ordrer. Markedsdynamikken skifter, lyder forklaringen.

Vestas-topchef Anders Runevad er konstant på jagt efter vindmølleordrer. Derfor slår han nu ind på et helt nyt spor for at få fat nye kunder i Vestas-butikken. Foto: Lars Krabbe

Topchef Anders Runevad sætter nu Vestas-formuen i arbejde i jagten på nye vindmølleordrer.

Ny strategisk kurs

Lønsom vækst i modne og emerging markets

Vestas-topchef Anders Runevad søsatte en ny vækststrategi i foråret 2014. Dengang nævnte

  • By entering into co-development activities under a more structured approach, Vestas expects to be able to engage earlier with certain customers and thereby potentially lock deals earlier than what would in some cases otherwise be possible whilst simultaneously offering significant value to the customer.

Kilde: Uddrag af Vestas’ 2015-regnskab – side 17.

Indtil nu er vindmøllekæmpen gået langt uden om at deltage i udvikling og medfinansiering af nye vindmølleprojekter - bl.a. på grund af risikoen. Nu er meldingen, at man med visse kunder gerne vil »indgå i fælles udviklingsaktiviteter under en mere struktureret tilgang«.

»Vi gennemfører nogle justeringer, som afspejler den skiftende markedsdynamik, vi oplever,« siger Michael Zarin, kommunikationschef i Vestas Wind Systems A/S , uden at sætte beløb på det nye forretningstiltag.

Justeringen er nødvendig, forklarer Michael Zarin, fordi flere vindprojekter sælges på auktioner, hvor laveste strømpris vinder. Derfor bliver kunderne større, og de låser sig fast på vindprojekter langt tidligere end for bare få år siden. Det åbner nemlig for, at de bl.a. sammen med vindmølleproducenter kan finpudse projekterne og dermed presse prisen på vindenergien ned, så auktionerne vindes.

Vi gennemfører nogle justeringer, som afspejler den skiftende markedsdynamik, vi oplever.

Michael Zarin, kommunikationschef i Vestas

Ved at gå aktivt ind i projekter og måske ligefrem deltage i finansieringen af vindmøller håber Vestas-ledelsen at få fat i kunder, som man hidtil har været afskåret fra, forklarer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

»Det giver god mening. Det kan jo være en måde at hente nye ordrer på,« siger Jacob Pedersen.

Vestas er i dag gældfri med 16,9 mia. kr. i banken. Derfor er det på tide at satse, lyder meldingen fra Alm. Brand Markets.

»Når Vestas har så stærk en balance, er det dumt at afskrive sig muligheden for at indgå i nogle projekter,« siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen og peger på, at Siemens Wind Power f.eks. har haft stort udbytte af projektudvikling i Egypten.

Steen Broust Nielsen, partner i konsulenthuset Make Consulting, peger på, at projektudvikling er nødvendigt, hvis Vestas vil have en større bid af de nye vindmøllemarkeder.

»At Vestas og få andre har holdt sig ude af projektudvikling, har mere været undtagelsen end reglen,« siger den erfarne vindmølleekspert.

Vestas-toppen understreger, at man kun vil deltage i et beskedent antal fælles vindprojekter med kunder. Derfor er den finansielle risiko også »et godt stykke inden for de acceptable grænser«.

Med udgangen af 2015 sad Vestas på vindmøllebestillinger for 58,9 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også