Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rigmand skubber problemejendom ind i Lauritz.com inden virksomhedssalg

Ejeren af Lauritz.com forsøgte i årevis forgæves at sælge problematisk ejendom. Da det ikke lykkedes, blev den skubbet over i auktionsfirmaet, der nu jagter nye ejere.

Lauritz.com's ejer, Bengt Sundstrøm, skød sidste år denne ejendom ind i auktionsvirksomheden til en værdi af 51,5 mio. kr., efter at han i flere år forgæves havde forsøgt at sælge den.  Foto: Lars Krabbe

Mens auktionshuset Lauritz.com er gået på jagt efter nye investorer, har firmaets nuværende ejer, Bengt Sundstrøm, skubbet en problematisk ejendom over i virksomheden.

Sundstrøm købte ejendommen på Rovsingsgade i København gennem et selskab i 2009 for 57 mio. kr. Siden har selskabet været martret af millionunderskud, og ifølge regnskaberne har Bengt Sundstrøm igennem flere år forgæves forsøgt at sælge ejendommen igen.

Planen var at låne penge til en ombygning, så den kunne udlejes, men ingen af delene lykkedes, og revisorerne har flere gange advaret om, at selskabet var truet på sin eksistens.

Nu har Sundstrøm, som ejer 95 procent af aktierne i Lauritz.com (hans hustru, Mette Rode Sundstrøm, ejer de resterende), i stedet ladet auktionsvirksomheden overtage ejendommen for 51,5 mio. kr., selv om Lauritz.com i forvejen balancerer på en økonomisk knivsæg.

»Lauritz.com er voldsomt gearet, og der er ikke ret meget egenkapital til at stå imod med. Når der kommer en illikvid ejendom ind, bliver risikoen alt andet lige større,« siger investeringsdirektør Johnny Madsen fra Dansk Formue- og Investeringspleje. 

Lauritz.com er gået på jagt efter investorer - muligvis gennem en børsnotering - der kan skyde nye penge i virksomheden.

Sidste år tabte auktionshuset 11 mio. kr. før skat og barberede egenkapitalen ned på 13 mio. kr.

Egenkapitalen hviler på goodwill for 139 mio. kr. og et tilgodehavende hos Bengt Sundstrøms holdingselskab på 114 mio. kr., som holdingselskabet har brugt til drift og investeringer i blandt andet et vinslot i Frankrig.

Det har ikke været muligt at få Bengt Sundstrøm i tale.

Lauritz.com oplyser i et skriftligt svar, at ejendommen både skal bruges som koncernens nye hovedkvarter og som et ekstra auktionshus i København. Derudover understreger virksomheden, at handlen er gennemført på markedsvilkår, og at de nuværende ejere - Bengt Sundstrøm og hans hustru - kun har tænkt sig at sælge en del af virksomheden.

Læs også