Erhverv
0

Dong-formand i dobbeltrolle om hollandske millionkontrakter

Dong Energy har tildelt to millionkontrakter til firmaet Deep Ocean Group uden at oplyse om handlen, selv om Thomas Thune Andersen er formand i begge selskaber. Dårlig selskabsledelse og dårligt håndværk, lyder kritikken.

Dong-formand Thomas Thune Andersen kritiseres for dårligt ledelseshåndværk efter tildeling af kontrakter til et hollandsk selskab, hvor han også er formand. Selv ser han ingen problemer: »Der har jo ikke været nogen som helst diskussioner i bestyrelsen i Dong om Deep Ocean-kontrakterne,« siger han. Foto: Jens Henrik Daugaard Kritikere er ikke imponeret over måden, som Dong-toppen har håndteret indgåelsen af to kontrakter med hollandske Deep Ocean - et selskab der ligesom Dong har Thomas Thune Andersen som bestyrelsesformand. Foto: Joachim Adrian

Dong Energy gav sidste år to store kabellægningskontrakter til firmaet Deep Ocean Group.

Millionaftalerne fremgår ikke af Dongs 2015-regnskab, selv om Dong-formand Thomas Thune Andersen også er bestyrelsesformand i det hollandske selskab.

Kontrakter med Deep Ocean
  • Thomas Thune Andersen blev valgt til Dong-formand i august 2014. Han har siddet i bestyrelsen for britiske Petrofac siden 2010 og været formand i hollandske Deep Ocean Group siden 2011.
  • I 2014 indgik Dong en toårig service- og vedligeholdelseskontrakt med hollandske Deep Ocean omfattende alle Dongs undersøiske anlæg i danske og norske farvande. Værdien af kontrakten er ikke oplyst.
  • I oktober 2015 indgik Dong to kabellægningskontrakter med Deep Ocean i forbindelse med byggeriet af de to gigantiske britiske havmølleparker Race Bank og Walney Extension. Arbejdet ventes at finde sted i 2016 og 2017. Værdien af de to kontrakter er ikke oplyst.

Det er dårligt håndværk og på kollisionskurs med reglerne for god selskabsledelse, at Ørsted A/S ikke oplyser om, at formanden i realiteten har indgået millionaftaler med sig selv, lyder kritikken.

»God selskabsledelse handler om gennemskuelighed. Så det, at Dong ikke har oplyst om kontrakterne, finder jeg dybt problematisk,« siger Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet.

Han pointerer, at selv om der ikke synes at være grund til mistanke om urent trav, er forløbet uheldigt, fordi det åbner for spekulationer om kasketforvirring.

Sydbanks Dong-ekspert er heller ikke imponeret. Dong vil på børsen, og det kræver fuldstændig åbenhed og rene linjer om selskabet, lyder meldingen.

»Derfor er det her dårligt håndværk, og forhåbentlig skyldes det en forglemmelse,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Men det er helt bevist, at der ikke skiltes med de to kontrakter, ligesom der heller ikke er oplyst i 2014-rapporten om en tredje Deep Ocean-kontrakt.

»Der har jo ikke været nogen som helst diskussioner i bestyrelsen i Dong om Deep Ocean-kontrakterne,« siger Thomas Thune Andersen og afviser al snak om kasketforvirring.

God selskabsledelse handler om gennemskuelighed. Så det, at Dong ikke har oplyst om kontrakterne, finder jeg dybt problematisk.

Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet

Dong oplyser, at de to kabellægningskontrakter er håndteret 100 pct. af ledelsen i Dongs vindmølleforretning. Alligevel er Dansk Folkeparti ikke imponeret.

»Jeg vil ikke beskylde nogen for noget. Det skaber bare en naturlig interessekonflikt, når man har et ben i hver lejr,« siger finansordfører René Christensen (DF), der opfordrer Finansministeriet, som hovedaktionær i Dong Energy, til at rydde op i kasketforvirringen.

Dongs ejerskab
  • Staten ejer i dag 58,78 pct. af aktierne i Dong.
  • I hverdagen er det Finansministeriet og den siddende finansminister, der håndterer spørgsmål om Dong-forretningen.
  • Goldman Sachs ejer via selskabet New Energy Investment S.à.r.l, der er registreret i Luxembourg, 17,9 pct. af aktierne.
  • Energiselskabet SEAS-NVE ejer 10,8 pct., ATP ejer 4,9 pct. og PFA ejer 1,8 pct.
  • De øvrige aktier ejes bl.a. af energiselskaberne Sydenergi, Insero Horsens, Nyfors og knap 3.300 Dong-medarbejdere.
  • I alt er der 4.177.263.730 aktier i omløb

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser dog ingen kasketspøgelser.

»Håndtering af interessekonflikter er en helt almindelig del af spillereglerne i bestyrelser for store danske virksomheder. Det gælder også i Dong Energy,« skriver Claus Hjort Frederiksen i en mail til Finans.

BRANCHENYT
Læs også