Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Pantebrevskonge får tre års fængsel

René Müller har fået tre års fængsel for at have snydt EIK Bank for penge fra salg af pantebreve. Dommen er anket til landsretten.

René Müller gik konkurs i 2008 med sin virksomhed Prio Fyn-koncern, der formidlede pantebrevslån for milliarder af kroner.  Foto: Mik Eskestad

Den tidligere fynske pantebrevskonge, René Müller, er onsdag blevet kendt skyldig for skyldnersvig og underslæb for 40 mio. kr. ved Byretten i Odense og har fået en dom på tre års fængsel.

René Müller og hans pantebrevskoncern, Prio Fyn, gik konkurs i 2008, men først sidste år rejste Bagmandspolitiet tiltale mod ham for underslæb og skyldnersvig, der i al væsentlighed drejer sig om en ejendomshandel i 2007.

Den fynske forretningsmand havde købt en ejendom på Strøget i København for 165 mio. kr. og solgt den videre dagen efter for 220 mio. kr.

På papiret var det en fantastisk forretning, men køber kunne kun hoste op med 100 mio. kr., og derfor var der brug for penge udefra for bare at kunne dække René Müllers købssum.

EIK Bank oprettede et midlertidigt lån, der skulle indfris i takt med, at Müller solgte pantebreve i ejendommen, men i stedet løb han fra aftalen og brugte pengene til at lukke huller andre steder i sin ganske omfattende pantebrevskoncern.

Ifølge domsmandsretten burde det have stået Rene Müller klart, at han udsatte sine kreditorer, herunder EIK Bank, for betydelige tab, da han overførte penge fra selskabet til sig selv privat og ved at bruge de penge, som burde have været betalt til EIK Bank.

»På grund af det betydelige beløb, men også med en væsentlig vægt lagt på den tid, der var gået, fra kriminaliteten var begået, til dommen faldt, blev tiltalte idømt en straf af fængsel i 3 år,« hedder det i rettens pressemeddelelse.

Bagmandspolitiet er ifølge statsadvokat Morten Jakobsen ikke overraskende tilfreds, mens René Müllers advokat, Jakob Lund Poulsen, erklærer sig »forbløffet« over dommen, som allerede er anket til landsretten:

»Retten har ikke lagt vægt på, at der ikke har været en tilregnelse (at René Müller ikke havde hensigt til at snyde EIK Bank, red.). Det er jo en helt væsentlig forudsætning i strafferetten, at der både skal være en objektiv og en subjektiv dækning for en domfældelse. Her savner vi den subjektive,« siger han.

René Müller var en blandt en stribe aktører i et kæmpemæssig karrusel med ejendomme, der i årene op til finanskrisen blev byttet i lukkede kredsløb til højere og højere priser.

Ejendommene blev belånt i bankerne og forårsagede enorme tab, da boblen brast.

Personkredsen talte bl.a. Kenneth Schwartz Thomsen, Martin Malvang Klüts og Steen Gude, der alle er blevet idømt fængselsstraffe i det efterfølgende retsopgør.

BRANCHENYT
Læs også