Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Coop satser stort på landsdækkende netbutik med dagligvarer

Coop Danmark vil vinde det danske marked i en ny netbutik med fødevarer. Ingen har tjent penge på den form for onlinehandel, og koncernen kommer i konkurrence med egne butikker.

Koncernchef Peter Høgsted, Coop Danmark, præsenterer regnskab for 2015 fra den danske dagligvarekoncern. Foto: Mathias Svold

Dagligvarekoncernen Coop kaster sig nu med fuld styrke ind på et marked, hvor ingen hidtil har tjent penge.

Koncernen lancerer en ny og landsdækkende netbutik med dagligvarer. Dermed er Coop Danmark den første af de store aktører indenfor dagligvarer, som satser helhjertet online.

Eksperter vurderer, at initiativet fra Coop kan betyde et vendepunkt for nethandel med dagligvarer, som aldrig for alvor har fået succes herhjemme. Men udfordringen er stor, og konkurrenterne har ikke planer om at gøre det samme.

Coop Danmark
  • Driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta.
  • 1.200 butikker rundt om i Danmark.
  • Koncernen omsætter for ca. 45 mia. kr. inkl. en række selvstædige brugsforeninger. Uden dem er omsætningen ca. 40 mia.
  • Ejes af 1,6 mio. medlemmer – danske forbrugere.

Målet for Coop er at vinde det danske marked for onlinehandel med fødevarer ved at være blandt de første. Men Coop kommer dermed i direkte konkurrence med bl.a. også koncernens egne kæder med i alt 1.200 fysiske butikker. Og Peter Høgsted erkender, at der kan blive færre.

»Der er fortsat alt for mange dagligvarebutikker i Danmark, og på den lange bane bliver der færre. Vores fornemmeste opgave er at være med sammen med kunderne og lytte til, hvornår de er klar til at se nye tendenser. Nu prøver vi online, da vi tror, at tiden er til at gå landsdækkende og bredt ud,« siger Peter Høgsted.

Han erkender, at der er tale om en satsning uden garanti for en hurtig gevinst.

»Hvis ikke vi selv gør det, vil andre være der før os,« siger Peter Høgsted.

Hvis ikke vi selv gør det, vil andre være der før os.

Koncernchef Peter Høgsted, Coop Danmark.

Coop Danmark har gennem nogle år allerede haft nethandel med alt fra havemøbler til vin i coop.dk og samtidig solgt fødevarer gennem Irma.dk Men nu udvides med et online-supermarked, der skal kunne levere tusindvis af madvarer til alle danskere.

Erfaringerne både herhjemme og i udlandet viser, at det hidtil ikke er lykkedes at tjene penge på at pakke og distribuere en bred palette af madvarer. Peter Høgsted erkender da også, at det er en stor udfordring i Danmark, som med 3.000 dagligvarebutikker har en butikstæthed, som er blandt de højeste i Europa.

Flere andre danske selskaber er allerede aktive med nethandel inden for dagligvarer. Det gælder Osuma, der arbejder sammen med selvstændige brugsforeninger under Coop, samt Nemlig.com. Selskabet, der har modemilliardær Anders Holch Povlsen fra Bestseller som medejer og bestyrelsesformand, er netop kommet ud af 2015 med et underskud på 93 mio. kr.

Om udsigten til øget konkurrence fra Coop.dk siger adm. direktør Stefan Plenge, Nemlig.com:

»Vi hilser dem velkommen. Når en af de store på markedet satser online, er det en blåstempling af, at nedhandel med dagligvarer har en stor fremtid.«

Når en af de store på markedet satser online, er det en blåstempling af, at nethandel med dagligvarer har en stor fremtid.

Stefan Plenge, adm. direktør i Nemlig.com.

Stefan Plenge frygter ikke, at Coop vil stjæle kunder fra Nemlig.com.

»Markedet vokser og udvikler sig hurtigt, så der er plads til os begge. I løbet af få år bliver markedet gigantisk, og det har Coop nu også set,« mener direktøren.

Indtil videre leverer Nemlig.com kun dagligvarer i hovedstadsområdet og i Nordsjælland, men i løbet af 2016 satser selskabet på også at betjene udvalgte områder i Jylland og på Fyn.

Coops satsning kan ifølge detailekspert Flemming Birch faktisk blive et vendepunkt for dansk nethandel.

»Det er første gang en af de store aktører helhjertet satser på nethandel med dagligvarer i hele landet. Det kan få andre af de større kæder til at følge efter,« siger Flemming Birch.

Han tilføjer, at det kræver en langsigtet og vedholdende indsats, hvis nethandel med dagligvarer skal blive en succes.

»Der er ingen steder i verden, hvor det er lykkedes at tjene penge på at sælge dagligvarer online. Den store barriere er, at det koster penge at få varerne leveret, og leveringsprisen kan hos kunden virke høj i forhold til prisen på eksempelvis mælk og køkkenruller.« siger Flemming Birch.

Der er ingen steder i verden, hvor det er lykkedes at tjene penge på at sælge dagligvarer online.

Flemming Birch, partner i konsulenthuset Birch & Birch.

Også hos adm. direktør Niels Ralund fra FDIH, Foreningen for Dansk Internet Handel, er der store forventninger til Coops nye projekt.

»Når Coop ruller nethandel ud i hele Danmark, er jeg ikke i tvivl om, at det vil give et boost i online-salget af dagligvarer. Det vil for alvor flytte grænserne, og hvis det lykkes for Coop, kan det lige pludselig gå stærkt. Det har vi set med andre onlinetjenester,« siger Niels Ralund.

Han forventer, at nethandel om fem år vil have erobret 12-15 pct. af et dagligvaremarked på 120 mia. kr.

Hvis det lykkes for Coop, så kan det lige pludselig gå stærkt.

Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

Coops største konkurrenter ser ikke med samme optimisme på markedet for nethandel med dagligvarer. Hos Dagrofa påpeger adm. direktør Per Thau, at markedet følges tæt, men at der ikke er aktuelle planer.

Samme holdning har ærkerivalen Dansk Supermarked.

»Vi følger udviklingen tæt, men indtil videre vurderer vi, at det ikke vil være muligt at tjene penge på nethandel med dagligvarer i Danmark. Med de nuværende forretningsmodeller er der ikke noget, som tyder på, at det vil ændre sig,« sagde koncernchef Per Bank fra Dansk Supermarked i forbindelse med offentliggørelsen af koncernens årsregnskab tirsdag.

Vi følger udviklingen tæt, men indtil videre vurderer vi, at det ikke vil være muligt at tjene penge på nethandel med dagligvarer i Danmark. Med de nuværende forretningsmodeller er der ikke noget, som tyder på, at det vil ændre sig.

Koncernchef Per Bank, Dansk Supermarked

Dansk Supermarked satser allerede stort på nethandlen med såkaldt nonfood produkter– bl.a. elektronik, havemøbler og meget andet. Koncernen har opkøbt det danske onlineselskab Wupti samt investeret i egen netbutikker for kæderne Føtex og Bilka.

Dansk Supermarked fremhæver, at Danmark har det tætteste butiksnet i Europa og lange åbningstider, så det er muligt at købe dagligvarer på mange gadehjørner i en stor del af døgnets timer.

Per Bank har en fortid som direktør i den britiske dagligvaregigant Tesco, hvor han havde ansvar for onlinesalg. Storbritannien har en meget høj befolkningstæthed og lavere lønninger og dermed omkostninger til fragt. Alligevel er det ikke lykkedes for de britiske aktører at gøre onlinesalg af dagligvarer til en god forretning.

Coop satser på nethandel
  • Coop Danmark har netop åbnet et online-supermarked, som leverer dagligvarer over hele landet.
  • Coop.dk vil indeholde 8.000 forskellige varer.
  • Der bliver bl.a. et fast lavprisprogram med 500 varer, der skal matche priserne i discountkæderne.
  • Varer distribueres fra et stort lager i Albertslund og leveres mod gebyr for fragt - men er gratis ved bestillinger over 1.200 kr.
  • Varerne bringes ud til forbrugerne af PostNord.
  • I Coop.dk indgår netbutikken Irma.dk samt 24 andre såkaldte specialbutikker inden for eksempelvis fersk kød, økologi og produkter fra fødevareproducenten Meyers.

I Coop Danmark erkender bestyrelsesformand Lasse Bolander, at netbutikken med landsdækkende onlinehandel med fødevarer også bliver en konkurrent både til de selvstændige brugsforeninger under koncernen og til koncernens mange andre fysiske butikker.

»Mit princip er, at det er bedre at spise sig selv end at lade andre gøre det. Så der er ingen vej uden om, at vi skal med her. Alternativet er jo ikke at få nethandlen til at dø. Så det vil da være skidt, hvis andre får det marked før os,« siger Lasse Bolander.

Han understreger samtidig, at når Coop.dk kommer til at tjene penge, vil brugsforeningerne i Coop-strukturen ude i landet få andel i overskuddet. Det kan kompensere for mulig tabt handel.

BRANCHENYT
Læs også