Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vestas hvirvlet ind i sag om mulig bestikkelse

Vestas har fyret en medarbejder, fordi han mistænkes for at have modtaget bestikkelse, såkaldt returkommission, fra et udenlandsk transportselskab.

En medarbejder i Vestas er blevet fyret for angiveligt at have modtaget kickbacks fra en leverandør. Foto: Holger Bundgaard

Den danske vindmøllegigant Vestas er blevet rodet ind i en ubehagelig sag om mulig bestikkelse i forbindelse med vindmølletransporter i Tyskland.

Vestas er særdeles fåmælt om sagen, men vindmøllekoncernen bekræfter, at en medarbejder tidligere i år er blevet fyret grundet brud på virksomhedens etiske retningslinjer i en sag, der relaterer sig til transport.

Vestas vil ikke ud med yderligere detaljer, men Finans erfarer, at sagen handler om lastbiltransporter i Tyskland, og at en ukendt leverandør skal have forsøgt at skaffe sig højere indtjening på kørsler for Vestas i en uhellig alliance med en Vestas-medarbejder.

Den danske medarbejder arbejdede som transportkoordinator i Vestas i Ringkøbing, og sideløbende stiftede han sidste sommer et konsulentfirma, der efter godt et halvt års drift kunne bogføre et bruttoresultat på 766.865 kr.

Ifølge Finans' oplysninger har Vestas mistanke om, at en del af disse penge - hvis ikke dem alle - i virkeligheden kan være bestikkelse eller returkommission, som er den juridiske betegnelse for bestikkelse i private virksomheder, fra den udenlandske transportvirksomhed.

Den pågældende medarbejder vil ikke kommentere sagen.

Det er en ret alvorlig type forbrydelse, som vi ikke ser så tit i Danmark.

Lars Bo Langsted, professor med speciale i økonomisk kriminalitet

Vestas' kommunikationschef, Michael Zarin, oplyser, at sagen blev opdaget efter en henvendelse gennem koncernens whistleblowersystem.

»Det er altid uheldigt, når medarbejdere bryder Vestas' code of conduct (etisk regelsæt, red.), selv om denne hændelse bekræfter, at Vestas har en robust proces for interne kontroller, herunder vores whistleblowersystem, hvor denne sag stammer fra,« skriver Michael Zarin i en skriftlig udtalelse via email.

»Når brud sker, reagerer Vestas hurtigt og passende,« fortsætter Zarin, der dog ikke vil svare på, om sagen er meldt til politiet.

En fuld transport af en vindmølle løber ifølge branchekilder snildt op i 1 mio. kr., så der er store penge på spil, når Vestas som verdens største vindmølleproducent skal vælge leverandør af specialtransporter.

Professor med speciale i økonomisk kriminalitet på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted kalder sagen »usædvanlig«.

»Det er en ret alvorlig type forbrydelse, som vi ikke ser så tit i Danmark,« siger han.

Læs også