Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Jobfest i mange af landets kommuner

Kerteminde er gået fra industri til krise til industri igen – og er nu i toppen over kommuner, der har været bedst til at få folk i job. Men det bliver sværere, advarer cheføkonom, for jobvæksten bliver mere og mere hæmmet.

Det gik rimelig godt i Kerteminde på Fyn, lige indtil krisen i 2008 sendte stemningen i bund og ledigheden i top. Men nu er kommunen kommet ud på den anden side. En opgørelse fra Dansk Erhverv over beskæftigelsen fordelt på kommunerne siden 2013 viser, at Kerteminde er nummer to på listen med en stigning på lidt over 14 pct. – svarende til knap 1.000 flere i job – og kun overgået af Høje Taastrup lige vest for København.

»Jeg tror, det er god, gammeldags knofedt, for vi har brugt en frygtelig masse energi på at kontakte virksomheder og finde ud af, hvilke typer de har brug for, og hvad vi selv har på hylderne,« forklarer borgmester Hans Luunbjerg (V).

Top og bund:

Høje Taastrup indtager førstepladsen med en job-vækst på knap 18 pct., når det gælder stigning i beskæftigelsen, siden lavpunktet i 2013. Herefter følger Kerteminde (14 pct.), Gladsaxe (9 pct.), Hvidovre (8,6 pct.) og Middelfart (8,2 pct.)

I bunden er det gået den modsatte vej, hvor der er negativ vækst. Hårdest har det været i Struer (-7,6 pct.), Frederikshavn (-6,4 pct.), Odsherred (-5,5 pct.), Vordingborg (-4,6 pct.) og Fanø ( -4,1 pct.)

Ifølge opgørelsen har 33 kommuner haft negativ jobvækst siden bunden i 2013.

Kilde: Dansk Erhverv.

Kommunen har det gamle Lindøværft, der har haft en omtumlet tilværelse de seneste 10 år. I dag er det en industripark med godt 100 virksomheder. Da chefen for erhvervsafdelingen, Søren Ravn Nielsen, begyndte i jobbet for få år siden, var der 35 virksomheder i parken. Både borgmesteren og erhvervschefen peger på, at kommunen både favner de specialiserede faglærte, servicebranchen med turisme og transport og logistik, hvilket giver dem mange strenge at spille på. Til gengæld, siger begge, er der så småt problemer med at få flere folk, så virksomhedernes jobvækst kan fortsætte.

»Det er en udfordring qua den konjunktur, vi er på vej ind i, og hvor virksomhederne begynder at have problemer med at finde folk. Det er eksempelvis pænt svært at finde svejsere i nærheden af Lindø,« siger Søren Ravn Nielsen.

Det er arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv, der har kortlagt jobvæksten, som viser, at der i to ud af tre kommuner har været stigende beskæftigelse siden 2013. Her er der ros til de mange mindre kommuner, der relativt set har fået mange i job, men cheføkonom Steen Bocian er bekymret for udsigten til flaskehalse.

»Udfordringen for rigtig mange kommuner er at finde den rigtige arbejdskraft. Der er ikke voldsomme flaskehalse, men de er ved at trænge sig på og vi oplever produktionsudfordringer. Det kan blive en reel udfordring at få mere jobvækst, for ledigheden er ikke specielt høj, så der er ikke et uudtømmeligt hav af folk længere,« siger Bocian.

Sådan ser udviklingen i den danske beskæftigelse ud

Læs også