Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Børsnotering vil skæppe godt i Dong-formands lønpose

Dong-formand Thomas Thune Andersen kan se frem til noget nær en fordobling af formandshonoraret, når Dong Energy går på børsen. Det viser nye papirer fra Dong.

Dong-bestyrelsen har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, så vedtægterne i koncernen kan afstemmes med kravene til selskaber noteret på Københavns Fondsbørs. Foto: Joachim Adrian

Et lønløft på 92 pct. Det er, hvad der venter Dong-formand Thomas Thune Andersen som følge af Dongs planer om at indtage fondsbørsen.

Lønstigningen, som vil løfte det årlige formandshonorar fra i dag 500.000 kr. til fremover 960.000 kr., fremgår af indkaldelsen til en ekstraordinær generalforsamling, som Dong-bestyrelsen netop har indkaldt til.

»Bestyrelsen foreslår efter dialog med Finansministeriet og under hensyntagen til statens ejerskabspolitik, at vederlaget til bestyrelsen for regnskabsåret 2016 ændres,« skriver Dong-bestyrelsen i indkaldelsen.

Lønhop til Dong-bestyrelsen
 • Dong-bestyrelsen lægger i forbindelse med en ændring af selskabets vedtægter op til et markant lønhop for medlemmerne.
 • Bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen får i dag 500.000 kr. i årligt honorar. Fremover foreslås det hævet til 960.000 kr.
 • Næstformandens honorar foreslås hævet fra 300.000 kr. til 640.000 kr.
 • For øvrige medlemmer af bestyrelsen foreslås honoraret hævet fra 175.000 kr. til 320.000 kr.
 • Samtidig skrues der op for honoraret til medlemmer af de forskellige komitéer, som kan se frem til stigninger på op til 220 pct.

Mens Thomas Thune Andersen kan glæde sig over udsigten til et solidt lønhop, understreges det i den fire sider lange indkaldelse, at målet med den ekstraordinære generalforsamling er at rette vedtægerne til i forhold til en fremtid som børsnoteret selskab.

»Den ekstraordinære generalforsamling indkaldes med henblik på behandling af de i nedenstående dagsorden anførte forslag i forbindelse med forberedelsen af en mulig børsnotering af selskabet på Nasdaq Copenhagen A/S (fondsbørsen, red.),« anfører Dong-bestyrelsen i indkaldelsen.

Med indkaldelsen tager Dong-ledelsen endnu et skridt mod den børsnotering, som Dong-ejerne for skød i gang i september sidste år med meldingen om, at målet er en børsnotering inden udgangen af 1. kvartal 2017.

En melding som Dong-topchef Henrik Poulsen skærpede ved at tilføje, at målet dog var en børsnotering »hurtigst muligt«.

Siden har Poulsen og resten af Dong-ledelsen haft travlt med at rydde sten af vejen for at tættere på en realisering af børsplanerne.

Seneste skridt var den opsigtsvækkende melding om, at det højprofilerede Hejre-felt er lagt på is, og sidste uge fulgte så et kvartalsregnskab, hvor Dong-ledelsen ganske atypisk luftede et væld af detaljerede regnskabsoplysninger, som finansanalytikere har sukket efter i årevis.

Børsnotering af Dong
 • Allerede i 2004 aftalte et flertal af Folketingets partier en børsnotering af Dong Energy. Aftalen blev i september sidste år blev aftalen genbekræftet af V, K, S, SF og De Radikale.
 • Her var meldingen, at målet er en børsnotering af Dong »hurtigst muligt«.
 • Dong-ledelsen meddelte efterfølgende, at målet er en børsnotering i løbet af 18 måneder – altså senest i marts 2017.
 • Børsplanerne betyder, at Dong »på et passende tidspunkt«. Det er senest blev indskærpet til, at man nu forventer en børsnotering sommeren 2016.
 • Staten vil fortsat være hovedaktionær efter en børsnotering, men ifølge Finansministeriet er planen blot at fastholde en ejerandel på 50,1 pct.
 • Udbudsprisen for Dong-aktierne er fortsat uvis. Ved aktiesalget i 2014 til bl.a. Goldman Sachs var salgsprisen 107 kr. pr. aktie svarende til en værdisætning af Dong til 31,5 mia. kr.

Netop nu kæmper Dong-ledelsen så i Sø- og Handelsretten i den såkaldte Elsam-sag, hvor stridspunktet er, om det tidligere Elsam, der i 2005 blev fusioneret med Dong, har fiflet med elpriserne.

Det mener mere end 1.100 virksomheder og kommuner, hvorfor de kræver omkring 4,4 mia. kr. i erstatning af Dong. Med renters rente risikerer Dong en regning på 7-10 mia. kr., hvis sagen tabes.

Milliardslagsmålet anses i finanskredse for at være en joker, som Dong-ledelsen næppe ønsker at bringe med ind i et børsprospekt.

Om det ender med at blive resultatet, kan kun tiden vise. Men ifølge Sø- og Handelsretten finder sidste retsmøde sted den 18. maj, og nu følger så en ekstraordinær generalforsamling blot to dage senere.

Læs også